Képregényekből német tankönyv? Igen!

Hogyan tudod német tudásod sikeresen gyarapítani, hogyan érdemes tanulni? (erről már volt szó pl. itt és  itt)

Mit szólnál hozzá, ha német tanulásként “csak” képregényeket olvasnál?

Deutsch mit ComicsSzalay Kristófnak köszönhetően született egy tankönyv, ami képregények segítségével tanít németül: Deutsch mit Comics

A hétköznapi témákat képregényeken keresztül dolgozza fel, közben az élő, beszélt nyelvre helyezi a hangsúlyt, így a nyelvtanulók elsajátítják a német nyelv hétköznapi beszédfordulatait.

A könyvben megtalálod a szokásos témákat, mint család, napirend, hétvége, hobbi, szabadidő, divat, öltözködés stb., szóval minden téma, ami az érettségin, nyelvvizsgán és főleg az ÉLETben kell!

A hangsúly a szavakon, kifejezéseken és a beszéden van, de a fontosabb nyelvtani szerkezetek is megjelennek a képregények szövegeiben.

A rajzolók között Sajdik Ferenc, Balázs-Piri Balázs mellet az egykori Kretén és a Lúdas Matyi munkatársai és diákok is találhatók.
A szórakozva tanulást a képregényeken túl karikatúrák, rejtvények és viccek garantálják.

A könyv paraméterei: 200 oldal – 50 képregény – 40 Comicstrip – 150 karikatúra – egy rakat rejtvény, rengeteg vicc és több mint 100 perc hanganyag! A szórakoztató német tanulás garantált, hisz minden anyag vicces és érdekes!

 

Örülök, hogy elkészült a könyv! Itt belenézhetsz, sőt meg is rendelheted! Remélem Neked is tetszeni fog és hamarosan megjelenik a 2. kötet is újabb témákkal. Ha szeretsz rajzolni, akár az alkotómunkában is részt vehetsz,  néhány vicces rajzzal pályázhatsz (részleteket itt találsz).

Viel Spaß zum Buch!

A szegény lovag, a hideg kutya és a méhszúrás esete

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás Tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, ott éldegélt egy szegény lovag, aki egy hideg reggelen találkozott egy kutyával. A kutyus nagyon szomorú volt mert megszúrta egy méhecske…

 

A szegény lovag, a hideg kutya és a méhszúrás lehetnének akár a fent elkezdett mese szereplői is. De őket valami más köti össze! Talán már meg is fejtetted mi a közös bennük?

 

Fordítsd le a nevüket németre, hátha akkor könnyebben rájössz!

Ha kicsit járatos vagy a német konyhában, akkor már biztosan rájöttél, hogy mindhárom ehető 🙂

 

Armer Ritter, Kalter Hund és Bienenstich

Armer Ritter (szegény lovag) – a bundás kenyér német megfelelője, csak ők fahéjjal ízesítik

Kalter Hund (hideg kutya) – kekszből és csokiból készült édesség, rögtön meg is nézheted, hogy készül és ha van kedved ki is próbálhatod!

 

Bienestich (méhszúrás) – egy finom süti, aminek sokféle változata létezik. Érdemes megkóstolni, ha alkalom adódik rá! A receptjét megtalálod a Lecker.de oldalon (ahol még sok érdekes dolgot találhatsz a recepteken kívül: italokat, dekorációs és ajándék ötleteket, stb.)

 

Hogy jön mindez a német tanuláshoz? Hát nagyon egyszerűen!

Egy idegen nyelv tanulása esetén a kultúrával is meg kell ismerkedned, aminek a gasztronómia fontos része. Szerintem fontos, hogy tudd mit is akarnak, ha megkérdezik, kérsz-e egy “szegény lovagot”  vagy “méhszúrást” (nehogy úgy járj, mint egy kedves ismerősöm, akit Erdélyben a házigazdája napokig üldözött az ökörszemmel, kérdezgette, készíthet-e neki, ő pedig egy idő után “lesz, ami lesz” alapon megadta magát, és elfogadta a szíves kínálást; végül nagy megkönnyebbülésére  tükörtojást kapott reggelire :-))

Ha megnézed a videót, az étel elkészítéséről, vagy elolvasod a receptet autentikus német szöveget hallasz, olvasol, ami mindenképp hasznos, de mégsem fárasztó. Tehát szórakozva tanulsz németül!

És hidd el, minden egyes perc, amit a (német) nyelvvel töltesz, közelebb visz a nyelv megismeréséhez, a nyelv megtanulásához! Használj hát ki minden lehetőséget német tudásod gyarapítására!

Viel Spaß!

 

 

Hogyan kezdj el németül tanulni?

Jó kezdés német tanuláshozSzerintem ez egy nehéz és nagyon fontos kérdés!

A kezdés nagyon meghatározó, hisz már itt eldőlhet, hogy mennyire lesz sikeres a nyelvtanulásod. Ha rögtön az elején használható tudáshoz jutsz és sikereid vannak, az szárnyakat ad! Míg ha már az elején elveszik a kedved, mert bonyolultnak állítják be a német (vagy bármely másik idegen nyelvet), akár örökre megutáltathatják veled. De reméljük, Neked sikerül úgy indulnod, hogy a jó kezdés pozitívan motivál és egyre nagyobb lendülettel és kedvvel haladsz a német tanulással! 🙂

Hogy kezdj el németül tanulni?

Először is tisztáznod kell magadban,

 • mik a céljaid
 • mennyi időt szánsz rá
 • egyedül, csoportban vagy magántanárral tanulsz-e németül stb.

Célok

Teljesen más módszerekkel és könyvből érdemes tanulnod különböző célok eléréséhez. Ha “csak” az a fontos, hogy “ne adjanak el a piacon”, szóval meg tudd magad értetni és megértsd, amit Neked mondanak, akkor főleg a kommunikációra kell helyezned a hangsúlyt és érdemes olyan könyvet választanod, ami a hétköznapi szituációkat dolgozza fel könnyedén, érthetően és lényegre törően.

Ha egy magasabb szintű tudásra vágysz, mert a munkádhoz kell, levelezned, esetleg tárgyalnod kell majd németül, vagy német nyelvű szakirodalmat szeretnél olvasni, akkor egy hosszabb tanulási folyamat előtt állsz, itt nagyobb szerepe lesz a nyelvtani finomságoknak is. Egy tárgyalás vagy üzleti levelezés során pontos és precíz fogalmazásra lesz szükséged, ahol nem tévedhetsz, minden szónak és mondatnak a helyén kell lennie.

 

Tanárral, csoporttal vagy önállóan?

Ezt szintén el kell döntened. Függ a személyiségedtől, céljaidtól, előképzettségedtől stb.

 • Van, aki csoportban szeret tanulni, mert ezt szórakoztatóbbnak tartja, szeret valahová tartozni.
 • Van, aki személyre szabott oktatásra,  csak rá irányuló figyelemre vágyik.
 • Van, aki egyedül szeret tanulni, vagy adott esetben épp csak erre van lehetősége.

Mindegyik tanulási formának vannak előnyei és hátrányai is. Ezeket jól gondold át, majd ezeket és lehetőségeidet szem előtt tartva próbáld kiválasztani a számodra legmegfelelőbbet!

Egy biztos, bármelyiket is választod, akkor lesz a leghatékonyabb a német tanulás, ha minél több időt tudsz német nyelvi környezetben tölteni és minél több irányból ér a nyelv! Próbálj meg lehetőség szerint minden nap legalább egy rövid időt a németre fordítani! A gyakrabban rövidebb idő sokkal hatékonyabb és többet ér, mint a ritka, de hosszabb ideig tartó tanulás! (Tanfolyam kiválasztásánál is érdemesebb heti 2×2 órát választani az 1×4 óra helyett!) Természetesen nem csak a tényleges tanulásra gondolok!

Bármit csinálsz németül, segíteni és fejleszteni fogja a német tudásod!

Könyv

Milyen könyvet válassz? Ez megint csak a céljaidtól, személyiségedtől is függ.

Ha tanfolyamra jelentkezel vagy magántanárhoz mész, választanak majd Neked egy tankönyvet. Arra mindenképp ügyelj, hogy a tankönyv kiválasztása előtt tisztázzátok a céljaidat! Hisz nincs olyan tankönyv, ami egyformán jó lenne mindenki számára!

Ha egyedül vágsz neki a német tanulásnak, érdemes olyan tankönyvet választani, amihez sok hanganyag tartozik, hisz ebben az esetben a helyes kiejtést így tudod majd jól elsajátítani! (A hanganyag egyébként tanfolyam és magántanár esetén is fontos, hisz így bármikor gyakorolhatsz!) Célszerű olyan könyvet választanod, amiben érthető magyarázatokat kapsz nyelvtanra és esetleg kis betekintést ad a német nyelvterület kultúrájába is.

Hogy ne csak általánosságban beszéljek, megpróbálok konkrét könyvet is ajánlani az egyéni német tanuláshoz.
Kezdő szinten, ha főleg a gyakorlati életben szeretnéd használni a nyelvet, ha csak kevés időt tudsz a német tanulásra fordítani és gyorsan szeretnél megszólalni, ajánlom  S. Goulding: 15 perc német (Tanulj meg németül napi 15 perc alatt). Ez a könyv egyfajta gyors elsősegély, segítségével kész mondatokat tanulhatsz meg. Olyan típusú, amit buszon utazás közben előkapsz és megtanulsz belőle néhány kifejezést, kész mondatot. Sajnos nincs hozzá hanganyag (viszont van kiejtés szerinti leírás, amit én személy szerint kevésbé szeretek). Találsz a könyvben rövid országismereti tudnivalókat is, amik például egy nyaralás során hasznosak lehetnek.
Ha főként kommunikálni akarsz németül, kicsit hosszabb távra tervezel a némettel, stabil alapokra szeretnél szert tenni önállóan és gyorsan, akkor ajánlom Neked a Pons sorozat valamelyik kötetét:
Megszólalni 1 hónap alatt – német vagy a Nyelvtanfolyam kezdőknek (német). Mindkét könyvet a Klett Kiadó  adta ki.
Ezek a könyvek alkalmasak egyéni tanulásra is, a hanganyagok sokat segítenek, és vannak benne nyelvtani magyarázatok is. Mindkét könyvvel jó alapokra tehetsz szert. Segítségükkel hamar meg tudsz szólalni majd és boldogulsz majd a hétköznapi szituációkban.

Ezekkel egyedül is el lehet kezdeni a német tanulást és ha végeztél velük, már jobban fogod látni, mire van még szükséged. Sok online gyakorlatot is találsz, szókincsbővítésre, nyelvtani gyakorlásra, ezekhez és hogy hogyan gyakorolj még kapsz tippeket az oldalamon is.

 

Neked mi vált be? Csoport, magántanár, vagy sikerült egyedül? Melyik könyv számodra a nyerő?

Oszd meg velünk, segíts a többi Német Tanuló Társadnak!

 

 

Német nyelv gyakorlása online

Szeretnél szórakozva, könnyedén nyelvet tanulni?

 

A német nyelv gyakorlásához és megtanulásához is számos online oldalt lehet találni. Gyakorolhatsz rejtvényekkel, szókereső feladatokkal, lyukas szövegekkel és még számos módon.

Játékosan, ingyenesen, fáradtság nélkül.

 • Játékosan, hisz egy rejtvény megfejtése nem “igazi” tanulás, csak játék! Mégis rengeteget tanulsz belőle.
 • Ingyenesen, hisz ezeknek az internetes oldalaknak a használata nem kerül semmibe.
 • Fáradtság nélkül, hisz a megoldást egy kattintással rögtön ellenőrizheted is, nem kell hosszasan keresgélned.

Használd hát ki az internet nyújtotta ingyenes online gyakorlási lehetőségeket a német tanuláshoz!

Az online gyakorláshoz a folyamatosan bővülő  Linktárban találsz  oldalakat ill. álljon itt  néhány újabb lehetőség a gyakorlásra (természetesen ezeket is megtalálod majd a Linktárban is):

szójáték

Játékos online feladatok, kezdőktől a haladókig
Nyelvtani és szókincsgyakorló feladatokat egyaránt találsz itt a teljesen kezdő szinttől a haladóig. Gyakorolhatod például a „haben” ige ragozását vagy a „haben” és a „sein” igék használata közti különbséget, ami a legtöbb kezdőnek problémát szokott okozni. Sokféle témát találsz a szabadidőtől a testrészeken át az egészségig.

 

Quizlet

Német szókincs fejlesztése, szavak memorizálása játékosan, könnyedén:

 

 

német feladatgyűjtemény

-sokszínű, főleg haladóknak
Szójátékok, olvasásértés, lyukas szövegek (Lückentexte), nyelvtani feladatok egyaránt találhatók az online gyakorlatok között.

 

Viel Spaß!

Mézeskalács – Lebkuchen

Lebkuchen, Stollen, Mistelzweig,
jetzt ist wieder Weihnachtszeit.

Az adventhez és a karácsonyi készülődéshez Németországban is hozzátartozik a mézeskalács. Biztosan Te is ismersz többféle mézeskalács receptet.

Szerinted melyik a leghíresebb és legfinomabb mézeskalács a Földön?

Ugye Te is a nürnbergire gondoltál 🙂 Ha már kóstoltad, tudod, miért ez a leghíresebb. Ha még esetleg nem próbáltad volna, épp itt az ideje, hogy megsüsd és megkóstold. Íme hát egy házilag is elkészíthető recept (természetesen németül :-)):

Nürnberger Lebkuchen

Zutaten:

* 100g Butter
* 170g Zucker
* 3-4 Eier
* 300g Mehl
* 1 Päckchen Backpulver
* ¼ l Milch
* 1 Päckchen Lebkuchengewürz
* 2 EL Kakao
* 150 g Nüsse, gerieben
* 100 g Zitronat, gehackt
* 100 g Rosinen, überbrüht (=forrázott)
* 50 g Kokosflocken
* 2 EL Rum

Die Butter, der Zucker sowie die Eier weden in einer Schüssel mit Schneebesen oder Handmixer zu einer schaumigen Masse verarbeitet. So nach und nach gibt man den mit Backpulver vermischte Mehl, die Gewürze und Früchte dazu. Alles wird weiter gut vermischt.

Sie können die Lebkuchen mit oder ohne Oblaten (=ostya) backen.
Mit einem Löffel streichen Sie nun die Teigmasse auf die Oblaten oder wenn Sie ohne Oblaten backen wollen, füllen Sie damit die gezeichneten Kreise (ca. 7 cm) auf einem Backpapier. Backen Sie die Nürnberger Lebkuchen 15-20 Minuten lang bei 180-190°C.

Ist die Backzeit vorüber, wird gleich auf die noch warmen Lebkuchen die Glasur aufgebracht. Diese kann aus einem Rumguß mit Mandeln bestehen oder mittels einem kurzen Bad in flüssiger Kouverture aufgetragen werden. Beide Varianten Nürnberger Lebkuchen schmecken sehr lecker!

Viel Spaß zum Backen!

Ui.: Remélem nem túl nehéz a recept szövege!? Ha gondod lenne a megértésével, kérdezz bátran!
Ugye milyen finom?

Advent, Advent …

Az adventi időszak gondolom számodra is várakozással és apró meglepetésekkel teli.
Most nem szótanulásról, nyelvvizsgáról és német nyelvtani szabályokról lesz szó :-), inkább a karácsonyi hangulathoz szeretnék hozzájárulni egy-egy német versikével, idézettel és egyéb aprósággal.

Elsőként álljon itt egy hagyományőrző német versike:

 

advent_advent_ein_lichtlein_brennt

Advent, Advent,
ein Lichtlein brennt!
Erst eins, dann zwei, dann drei, dann vier,
dann steht das Christkind vor der Tür!

(Volkstümlich)

 

Ich wünsche Euch eine schöne Adventszeit!

 

 

Alltag in Deutschland – wieso nicht?

Hétköznapok Németországban – miért is ne?

Gondolom számodra is fontos,

 • hogy a hétköznapi szituációkban is jól boldogulj németül
 • hogy ne (csak) “tankönyvízű” németet beszélj.

Miért ne tanulhatnád meg? A Wieso Nicht? segít.

Vicces hétköznapi szituációk teljesen hétköznapi nyelven (B1 szinten).

Flúgos vásárlók a boltban, “nem akarok felkelni” reggel, káosz az utcán, focimeccs, szerelem és szakítás, össze- és szétköltözés és még sorolhatnám, de nézd meg inkább! Hallgasd meg mi történik az egyes szituációkban (akár többször is – és meglátod egyre többet fogsz érteni). Ha nehéznek tűnik, követheted az eseményeket a szemeddel is. A beszélgetések végén ismételd meg a mondatokat, így tudod igazán magadévá tenni a helyes intonációt. Az írott szövegek végén találsz egy szuperül összeszedett kifejezésgyűjteményt a hétköznapi kifejezésekből. (Tipp: nyomtasd ki a kifejezéseket, hogy bármikor kéznél legyenek és igazán közeli viszonyba kerülhess velük:-).)

A 20 jelenet a  hétköznapokból – lakóközösség, orvosnál, kapcsolati válság, bevásárlás, stb. – bevezetnek az életbe. A szituációk segítenek a korábban megszerzett némettudásod  stabilabbá tételében és bővítésében.

Ne ijedj meg, ha nem értesz mindent, vagy esetleg csak keveset értesz! Ha csak néhány mondatot hallasz ki a szövegből, csak ezek jelentését fejted meg és teszed magadévá, az is segíteni fog! Szerintem ezeket a mondatokat könnyedén fogod majd az életben “éles” szituációkban használni!

 

Viel Spaß!

 

5+1 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz

 

Mi szükséges a sikeres nyelvtanuláshoz? Olvasd el és próbáld ki mindegyiket!

1. tipp

Minél gyakrabban annál jobb!

minél gyakrabban annál jobb

Agyunk az ismétlések segítségével tanul a leghatékonyabban, azért célszerű a nyelvet inkább gyakrabban rövidebb ideig tanulni, mint egyszer hosszabb ideig. Próbálj meg inkább naponta négyszer 5 percet német tanulásra fordítani,

mint egyszer egy nap 20 percet tanulni!

 

2. tipp

Szövegkörnyezetben tanulj!

Új szavakat egyesével megjegyezni nem nehéz és nem is igazán eredményes. Egy nyelvet sokkal inkább szövegkörnyezetben érdemes tanulni. Ha egy új szót akarsz megtanulni, mindig valamilyen összefüggésben tanuld, legjobb, ha egy mondattal együtt jegyzed fel.

 

3. tipp

Ötvözd a különböző tanulási módokat!

A négy nyelvi készség, beszéd, írás, olvasás és hallás (Sprechen, Schreiben, Lesen und Hören) elsajátításához alkalmazz minél többféle tanulási módot!

Gyakorold a beszédet a tanórán kívül ahol csak lehetőséged adódik! Nyaraláskor, az utcán, internetes chat oldalon, ismerősök ismerőseivel, szóval bárhol, ahol lehet! Keresd az alkalmakat! Hallásértésedet audió CD-vel, tévénézéssel, olvasási készségedet újságokkal, regényekkel, internetes oldalakkal vagy akár képregényekkel is fejlesztheted. Hogy az írás könnyebben menjen, írj naplót németül, vagy keres egy levelezőpartnert!

 

4. tipp

Használd minél több érzékszerved a tanulás során!

Minél több érzékszervedet bekapcsolod a tanulási folyamatba, agyadban annál többrétű kapcsolatok jönnek létre, így az új szavakat könnyebb lesz előhívni. A tanulás során legalább két érzékszerved vond be. Amikor például egy új szót tanulsz, mondd ki hangosan is!

 

5. tipp

Tűzz ki magadnak egy reális célt!

Egy idegen nyelvet nem lehet egyik napról a másikra megtanulni. Tervezz a tanulásra elég időt! Ha intenzíven tanulsz, már néhány hét alatt elérhetsz egy egyszerűbb szintet, de minél magasabb szintre szeretnél eljutni, annál hosszabb lesz a folyamat.

Tűzz ki magadnak kisebb részcélokat is, elérésükkor ünnepelj, jutalmazd meg magad valami aprósággal. A sikerélmények segítenek, hogy ne veszítsd el lelkesedésedet és új erőt meríts, új lendületet kapj a tanuláshoz.

 

+1 tipp

Próbáld ki magad!

Minden ember más. Nincsen mindenki számára ugyanolyan jól működő módszer a nyelvtanulásra. Próbálgasd, Számodra melyik módszer eredményes, melyik út a legjobb!

Viel Spaß!

 

Neked mi vált be? Zenehallgatás? Tévénézés? Hogyan tanulsz a leghatékonyabban? Biciklizés, autóvezetés közben CD-t hallgatsz, esetleg a fürdőkádban lazítva olvasgatsz?

Oszd meg velünk nyelvtanulási tapasztalataidat, saját tippjeidet!

 

Egy titkos szabály

titok egy kulcsa a német főnevek neméhez, a névelőkhöz, a der, die, das-hozMegosztom Veled a titok egyik kulcsát

a német főnevek neméről,

vagyis a der, die, das rejtelmeiről

Neked is problémát okoz eldönteni, hogy egy német főnév milyen nemű? Nem csodálom, mert ebben még a német anyanyelvűek sem mindig értenek egyet. Ők is el-eltévesztik és olyan is előfordul, hogy egy-egy szó más más-más névelőt kap a különböző német nyelvterületeken. Nem olyan nagy baj, ha esetleg eltéveszted, legfeljebb azt gondolják más régióból érkeztél 🙂

Ha azonban szeretnél tényleg helyesen beszélni németül (esetleg nyelvvizsgára készülsz), elárulok Neked egy nagyon jól használható szabályt, amivel sok német főnév nemét meg tudod határozni majd. Nem használható az összes főnévre, de a német főnevek egy nagy csoportjánál jól fog jönni.

Az igéből képzett főnevek neméről van szó.

Igéből háromféleképpen képezhető főnév.

1. -en (=-ni)

A legegyszerűbb, ami az összes igénél működik, amikor a főnévi igenevet (a magyarban a -ni végződés pl. enni) egyszerűen minden változtatás nélkül nagybetűvel írod. Ezek a főnévi igenévből képzett német főnevek mindig semleges neműek, vagyis DAS névelőt kapnak.

Például

essen -> das ESSEN

schreiben -> das SCHREIBEN

Ez a csoport nagyon produktív. Gyakorlatilag bármelyik ige főnévi igenévi alakjából képezhetsz így főnevet és ami még szuper benne, hogy a nemét ill. névelőjét biztosan nem fogod eltéveszteni.

 

2. -Ø

A második csoportnál úgy képezünk főnevet, hogy elhagyjuk az ige végződését és csak az ige tő marad, nem kap semmilyen végződést. A tőhang sok esetben megváltozik, mivel ez elsősorban az erős ragozású, vagyis a rendhagyó igékre jellemző. Ezek a főnevek hímneműek, vagyis DER a névelőjük.

Például:

gehen, ging, gegangen -> der GANG

ziehen, zog, gezogen -> der ZUG

Ezeknél a főneveknél nem mindig könnyű elsőre felismerni, hogy igéből képződtek, de az ige múlt idejű alakjai és esetleg a jelentés is segít. Ahogy egyre több ilyet ismersz, egyre könnyebb lesz őket beazanosítanod. Gyűjts hát hasonló példákat!

 

3. -d / -t

A harmadik típusnál az igető  -t vagy -d végződést kap. Ezek a főnevek nőneműek, vagyis DIE a névelőjük.

Például:

jag/en -> jag+d -> die JAGD

fahr/en -> fahr+t -> die FAHRT

 

Ezzel a három módszerrel képzősnek igéből főnevek. A három típus lefedi a három nemet, egyik sem marad ki. Ha esetleg elsőre kicsit bonyolultnak tűnik ez a szabály, meglátod, ahogy figyeled majd a német főneveket, és eleinte csak utólag ismered fel esetleg, hogy melyik igéből származnak, egyre könnyebb lesz és idővel meg tudod majd határozni vele sok főnév nemét és nem téveszted el névelőjét.

És hogy miért titkos a szabály? Előtted már nem titok többé, de sokan nem ismerik ezt a lehetőséget a német főnevek nemének meghatározására. Sokan azt gondolják, hogy a német főnevek nemét, névelőjét egyszerűen be kell magolni és kész. Nincs benne semmi logika. Pedig van! Csak ismerni kell ezeket a kis titkokat 🙂

Próbáld ki, gyűjts mindegyik típusra szavakat, hogy idővel segítsenek Neked eligazodni a főnevek nemének útvesztőjében 🙂

Viel Erfolg!

Végy példát a totyogókról!

némettanulás_ne_add_felBiztosan Te is láttál már kis totyogót, aki épp járni tanult. Feláll, elindul, pár lépés után letottyan. De ez nem riasztja vissza, ismét feláll, elindul és persze megint letottyan. És újra és újra feláll, tesz néhány lépést, útra kel, próbálgatja lépéseit és NEM ADJA FEL! És sikerül neki, megtanul járni!

 

Ugyanígy van ez bármilyen tanulással. A német tanulással is!

Úgy érzed nehezen formálódik az első német mondatod? És amikor kimondtad, már tudod, hogy nem is volt teljesen helyes?

Nem baj, fuss neki újra! A második és a harmadik mondat talán még nem lesz sokkal könnyebb, de 10 perc beszélgetés után már érezni fogsz némi könnyebbséget, egy óra múlva már nem fogsz annyi mindenen problémázni és ha esetleg  hosszabban vagy többször is lehetőséged nyílik szárnyaidat próbálgatni, ráérzel, hogy nem is olyan bonyolult németül beszélni. Kitapasztalod, hogyan tudod magad egy bizonyos szókinccsel kifejezni. Nem baj, ha nem ismersz túl sok német szót. Néhány szóval és némi ügyességgel, kreativitással viszonylag kis szókinccsel is jól el lehet boldogulni németül.

Írd körbe, ha nem jut eszedbe vagy nem ismersz egy-egy német szót, használhatsz szinonimákat, ellentéteket, mutogathatsz kézzel-lábbal vagy használhatsz nemzetközi szavakat. Olyan lesz mint az Activity játék 🙂

Hogy el tudod-e mondani németül vagy más nyelven, amit szeretnél, csak részben tudás kérdése. Természetesen nagyobb szókinccsel és magabiztosabb nyelvtani ismeretekkel valószínűleg jobban ki tudod magad fejezni. De hidd el, nagyon sok múlik a rutinon és a körülírási technikádon! És ez leginkább gyakorlással fejleszthető!

Próbálgasd bátran szárnyaidat, vagyis német tudásod, ragadj meg minden alkalmat a német nyelv használatára, gyakorlására (legyen az ismerkedés a strandon, baráti beszélgetés vagy turisták útbaigazítása)  és egyre magabiztosabban fogod tudni használni a nyelvet! Míg eljutsz a kitűzött szintig, vagyis megtanulsz németül! Ugyanúgy, ahogy a babák is megtanulnak járni a sok gyakorlásnak és kitartásuknak köszönhetően. Gondolom Te sem hallottál még olyan gyerekről, aki nem tanult meg járni! 🙂 Mert ők nem adják fel! Ne add fel Te sem!

Viel Spaß!