Hogyan kezdj el németül tanulni?

Jó kezdés német tanuláshozSzerintem ez egy nehéz és nagyon fontos kérdés!

A kezdés nagyon meghatározó, hisz már itt eldőlhet, hogy mennyire lesz sikeres a nyelvtanulásod. Ha rögtön az elején használható tudáshoz jutsz és sikereid vannak, az szárnyakat ad! Míg ha már az elején elveszik a kedved, mert bonyolultnak állítják be a német (vagy bármely másik idegen nyelvet), akár örökre megutáltathatják veled. De reméljük, Neked sikerül úgy indulnod, hogy a jó kezdés pozitívan motivál és egyre nagyobb lendülettel és kedvvel haladsz a német tanulással! 🙂

Hogy kezdj el németül tanulni?

Először is tisztáznod kell magadban,

  • mik a céljaid
  • mennyi időt szánsz rá
  • egyedül, csoportban vagy magántanárral tanulsz-e németül stb.

Célok

Teljesen más módszerekkel és könyvből érdemes tanulnod különböző célok eléréséhez. Ha “csak” az a fontos, hogy “ne adjanak el a piacon”, szóval meg tudd magad értetni és megértsd, amit Neked mondanak, akkor főleg a kommunikációra kell helyezned a hangsúlyt és érdemes olyan könyvet választanod, ami a hétköznapi szituációkat dolgozza fel könnyedén, érthetően és lényegre törően.

Ha egy magasabb szintű tudásra vágysz, mert a munkádhoz kell, levelezned, esetleg tárgyalnod kell majd németül, vagy német nyelvű szakirodalmat szeretnél olvasni, akkor egy hosszabb tanulási folyamat előtt állsz, itt nagyobb szerepe lesz a nyelvtani finomságoknak is. Egy tárgyalás vagy üzleti levelezés során pontos és precíz fogalmazásra lesz szükséged, ahol nem tévedhetsz, minden szónak és mondatnak a helyén kell lennie.

 

Tanárral, csoporttal vagy önállóan?

Ezt szintén el kell döntened. Függ a személyiségedtől, céljaidtól, előképzettségedtől stb.

  • Van, aki csoportban szeret tanulni, mert ezt szórakoztatóbbnak tartja, szeret valahová tartozni.
  • Van, aki személyre szabott oktatásra,  csak rá irányuló figyelemre vágyik.
  • Van, aki egyedül szeret tanulni, vagy adott esetben épp csak erre van lehetősége.

Mindegyik tanulási formának vannak előnyei és hátrányai is. Ezeket jól gondold át, majd ezeket és lehetőségeidet szem előtt tartva próbáld kiválasztani a számodra legmegfelelőbbet!

Egy biztos, bármelyiket is választod, akkor lesz a leghatékonyabb a német tanulás, ha minél több időt tudsz német nyelvi környezetben tölteni és minél több irányból ér a nyelv! Próbálj meg lehetőség szerint minden nap legalább egy rövid időt a németre fordítani! A gyakrabban rövidebb idő sokkal hatékonyabb és többet ér, mint a ritka, de hosszabb ideig tartó tanulás! (Tanfolyam kiválasztásánál is érdemesebb heti 2×2 órát választani az 1×4 óra helyett!) Természetesen nem csak a tényleges tanulásra gondolok!

Bármit csinálsz németül, segíteni és fejleszteni fogja a német tudásod!

Könyv

Milyen könyvet válassz? Ez megint csak a céljaidtól, személyiségedtől is függ.

Ha tanfolyamra jelentkezel vagy magántanárhoz mész, választanak majd Neked egy tankönyvet. Arra mindenképp ügyelj, hogy a tankönyv kiválasztása előtt tisztázzátok a céljaidat! Hisz nincs olyan tankönyv, ami egyformán jó lenne mindenki számára!

Ha egyedül vágsz neki a német tanulásnak, érdemes olyan tankönyvet választani, amihez sok hanganyag tartozik, hisz ebben az esetben a helyes kiejtést így tudod majd jól elsajátítani! (A hanganyag egyébként tanfolyam és magántanár esetén is fontos, hisz így bármikor gyakorolhatsz!) Célszerű olyan könyvet választanod, amiben érthető magyarázatokat kapsz nyelvtanra és esetleg kis betekintést ad a német nyelvterület kultúrájába is.

Hogy ne csak általánosságban beszéljek, megpróbálok konkrét könyvet is ajánlani az egyéni német tanuláshoz.
Kezdő szinten, ha főleg a gyakorlati életben szeretnéd használni a nyelvet, ha csak kevés időt tudsz a német tanulásra fordítani és gyorsan szeretnél megszólalni, ajánlom  S. Goulding: 15 perc német (Tanulj meg németül napi 15 perc alatt). Ez a könyv egyfajta gyors elsősegély, segítségével kész mondatokat tanulhatsz meg. Olyan típusú, amit buszon utazás közben előkapsz és megtanulsz belőle néhány kifejezést, kész mondatot. Sajnos nincs hozzá hanganyag (viszont van kiejtés szerinti leírás, amit én személy szerint kevésbé szeretek). Találsz a könyvben rövid országismereti tudnivalókat is, amik például egy nyaralás során hasznosak lehetnek.
Ha főként kommunikálni akarsz németül, kicsit hosszabb távra tervezel a némettel, stabil alapokra szeretnél szert tenni önállóan és gyorsan, akkor ajánlom Neked a Pons sorozat valamelyik kötetét:
Megszólalni 1 hónap alatt – német vagy a Nyelvtanfolyam kezdőknek (német). Mindkét könyvet a Klett Kiadó  adta ki.
Ezek a könyvek alkalmasak egyéni tanulásra is, a hanganyagok sokat segítenek, és vannak benne nyelvtani magyarázatok is. Mindkét könyvvel jó alapokra tehetsz szert. Segítségükkel hamar meg tudsz szólalni majd és boldogulsz majd a hétköznapi szituációkban.

Ezekkel egyedül is el lehet kezdeni a német tanulást és ha végeztél velük, már jobban fogod látni, mire van még szükséged. Sok online gyakorlatot is találsz, szókincsbővítésre, nyelvtani gyakorlásra, ezekhez és hogy hogyan gyakorolj még kapsz tippeket az oldalamon is.

 

Neked mi vált be? Csoport, magántanár, vagy sikerült egyedül? Melyik könyv számodra a nyerő?

Oszd meg velünk, segíts a többi Német Tanuló Társadnak!