Egy titkos szabály

titok egy kulcsa a német főnevek neméhez, a névelőkhöz, a der, die, das-hozMegosztom Veled a titok egyik kulcsát

a német főnevek neméről,

vagyis a der, die, das rejtelmeiről

Neked is problémát okoz eldönteni, hogy egy német főnév milyen nemű? Nem csodálom, mert ebben még a német anyanyelvűek sem mindig értenek egyet. Ők is el-eltévesztik és olyan is előfordul, hogy egy-egy szó más más-más névelőt kap a különböző német nyelvterületeken. Nem olyan nagy baj, ha esetleg eltéveszted, legfeljebb azt gondolják más régióból érkeztél 🙂

Ha azonban szeretnél tényleg helyesen beszélni németül (esetleg nyelvvizsgára készülsz), elárulok Neked egy nagyon jól használható szabályt, amivel sok német főnév nemét meg tudod határozni majd. Nem használható az összes főnévre, de a német főnevek egy nagy csoportjánál jól fog jönni.

Az igéből képzett főnevek neméről van szó.

Igéből háromféleképpen képezhető főnév.

1. -en (=-ni)

A legegyszerűbb, ami az összes igénél működik, amikor a főnévi igenevet (a magyarban a -ni végződés pl. enni) egyszerűen minden változtatás nélkül nagybetűvel írod. Ezek a főnévi igenévből képzett német főnevek mindig semleges neműek, vagyis DAS névelőt kapnak.

Például

essen -> das ESSEN

schreiben -> das SCHREIBEN

Ez a csoport nagyon produktív. Gyakorlatilag bármelyik ige főnévi igenévi alakjából képezhetsz így főnevet és ami még szuper benne, hogy a nemét ill. névelőjét biztosan nem fogod eltéveszteni.

 

2. -Ø

A második csoportnál úgy képezünk főnevet, hogy elhagyjuk az ige végződését és csak az ige tő marad, nem kap semmilyen végződést. A tőhang sok esetben megváltozik, mivel ez elsősorban az erős ragozású, vagyis a rendhagyó igékre jellemző. Ezek a főnevek hímneműek, vagyis DER a névelőjük.

Például:

gehen, ging, gegangen -> der GANG

ziehen, zog, gezogen -> der ZUG

Ezeknél a főneveknél nem mindig könnyű elsőre felismerni, hogy igéből képződtek, de az ige múlt idejű alakjai és esetleg a jelentés is segít. Ahogy egyre több ilyet ismersz, egyre könnyebb lesz őket beazanosítanod. Gyűjts hát hasonló példákat!

 

3. -d / -t

A harmadik típusnál az igető  -t vagy -d végződést kap. Ezek a főnevek nőneműek, vagyis DIE a névelőjük.

Például:

jag/en -> jag+d -> die JAGD

fahr/en -> fahr+t -> die FAHRT

 

Ezzel a három módszerrel képzősnek igéből főnevek. A három típus lefedi a három nemet, egyik sem marad ki. Ha esetleg elsőre kicsit bonyolultnak tűnik ez a szabály, meglátod, ahogy figyeled majd a német főneveket, és eleinte csak utólag ismered fel esetleg, hogy melyik igéből származnak, egyre könnyebb lesz és idővel meg tudod majd határozni vele sok főnév nemét és nem téveszted el névelőjét.

És hogy miért titkos a szabály? Előtted már nem titok többé, de sokan nem ismerik ezt a lehetőséget a német főnevek nemének meghatározására. Sokan azt gondolják, hogy a német főnevek nemét, névelőjét egyszerűen be kell magolni és kész. Nincs benne semmi logika. Pedig van! Csak ismerni kell ezeket a kis titkokat 🙂

Próbáld ki, gyűjts mindegyik típusra szavakat, hogy idővel segítsenek Neked eligazodni a főnevek nemének útvesztőjében 🙂

Viel Erfolg!

Végy példát a totyogókról!

némettanulás_ne_add_felBiztosan Te is láttál már kis totyogót, aki épp járni tanult. Feláll, elindul, pár lépés után letottyan. De ez nem riasztja vissza, ismét feláll, elindul és persze megint letottyan. És újra és újra feláll, tesz néhány lépést, útra kel, próbálgatja lépéseit és NEM ADJA FEL! És sikerül neki, megtanul járni!

 

Ugyanígy van ez bármilyen tanulással. A német tanulással is!

Úgy érzed nehezen formálódik az első német mondatod? És amikor kimondtad, már tudod, hogy nem is volt teljesen helyes?

Nem baj, fuss neki újra! A második és a harmadik mondat talán még nem lesz sokkal könnyebb, de 10 perc beszélgetés után már érezni fogsz némi könnyebbséget, egy óra múlva már nem fogsz annyi mindenen problémázni és ha esetleg  hosszabban vagy többször is lehetőséged nyílik szárnyaidat próbálgatni, ráérzel, hogy nem is olyan bonyolult németül beszélni. Kitapasztalod, hogyan tudod magad egy bizonyos szókinccsel kifejezni. Nem baj, ha nem ismersz túl sok német szót. Néhány szóval és némi ügyességgel, kreativitással viszonylag kis szókinccsel is jól el lehet boldogulni németül.

Írd körbe, ha nem jut eszedbe vagy nem ismersz egy-egy német szót, használhatsz szinonimákat, ellentéteket, mutogathatsz kézzel-lábbal vagy használhatsz nemzetközi szavakat. Olyan lesz mint az Activity játék 🙂

Hogy el tudod-e mondani németül vagy más nyelven, amit szeretnél, csak részben tudás kérdése. Természetesen nagyobb szókinccsel és magabiztosabb nyelvtani ismeretekkel valószínűleg jobban ki tudod magad fejezni. De hidd el, nagyon sok múlik a rutinon és a körülírási technikádon! És ez leginkább gyakorlással fejleszthető!

Próbálgasd bátran szárnyaidat, vagyis német tudásod, ragadj meg minden alkalmat a német nyelv használatára, gyakorlására (legyen az ismerkedés a strandon, baráti beszélgetés vagy turisták útbaigazítása)  és egyre magabiztosabban fogod tudni használni a nyelvet! Míg eljutsz a kitűzött szintig, vagyis megtanulsz németül! Ugyanúgy, ahogy a babák is megtanulnak járni a sok gyakorlásnak és kitartásuknak köszönhetően. Gondolom Te sem hallottál még olyan gyerekről, aki nem tanult meg járni! 🙂 Mert ők nem adják fel! Ne add fel Te sem!

Viel Spaß!

 

Utazás németül

Ugye szeretsz utazni? és olvasni?

ErdeHogyan kapcsolódik az utazás az olvasáshoz? Olvashatsz utazáskor és olvashatsz utazásokról.
Ha mindezt németül teszed, még a nyelvet is gyakorlod közben és élvezheted korábbi tanulásod eredményét, hisz egyre többet fogsz érteni a német nyelvű szövegekből! Keress számodra érdeke szövegeket!

Szeretnél mondjuk távoli tájakra utazni?

Akkor ajánlom a Geo Magazin Reisecommunity.de oldalát.

A GEO utazási közösségi oldalán a legszebb nyaralóhelyekről olvashatsz utazási tippeket, beszámolókat és sok-sok fotót. Tájékozódhatsz tervezett uticélod időjárásáról, klímájáról. Ha pedig szeretnél hetente új helyre utazni 🙂 feliratkozhatsz hírlevelükre.
A képek általában magukért beszélnek! Biztosan kezdőként is élvezettel lapozgatod majd a beszámolókat és fedezel fel egyre több ismerős német szót és kifejezést!

 

Bejárhatod Németországot (gyönyörű fotók is vannak) vagy távoli vidékeket. Járd be hát a világot!

Kipróbálhatod mennyire ismered fel a világ különböző részeit fotók alapján vagy az országok zászlóit.

És ha most esetleg arra gondolnál, hogy ez időpocsékolás, hát hidd el nem az! Minden perc amit német szövegkörnyezetben töltesz, fejleszti német tudásod! Ha közben nem tűnik fel, hogy tanulsz, mert épp nem szavakat magolsz, az csak jó! 🙂

Próbáld ki!

Viel Spaß!

Ingyen Németországon keresztül

Szerinted lehet pénz nélkül utazni manapság? Kipróbálnád?

ingyen NémetországbanEgy német író májusban útra kelt és kipróbálja, hogy lehetséges-e ingyen bejárni Németországot. Délről halad északra gyalog és a tervei szerint Facebook barátoknál  száll meg.

Miért csinál valaki ilyesmit? Ennyire csóró lenne?

Az interjúból megtudhatod!

Ma ugyanis egy audió anyagot szeretnék ajánlani Neked, amivel hallásértési képességedet fejlesztheted.

A Reise-Podcast-ok között sok más érdekességet is találsz: elutazhatsz Toszkánába, Dublinba, Varsóba és még sok érdekes helyre. Minden csütörtökön új német nyelvű hanganyagot találsz a Geo Magazin oldalán. Nézd meg, biztosan találsz számodra is érdekeset!

És hogy sikerül-e a kísérlet “zu Fuß und ohne Geld durch Deutschland“? A Deutschland umsonst című  blogon és a Facebookon is követheted Harald Braun útját.

Szerinted lehet így utazni? Mernél hasonlóra vállalkozni? Kíváncsi lennék a véleményedre!