Maifest und Maibaum

Itt van május elseje, énekszó és dal köszöntse…!

A németek, osztrákok vajon hogyan ünneplik? Ünneplik egyáltalán?

Maibaum_450px-Krumbach_centrum

Forrás: Wikimedia.org

 

Németül Maifest a neve. Az idők folyamán különböző társadalmi rétegek különböző formában ünnepelték. Rendszerint május elsejéhez vagy május első hétvégéjéhez kötődnek szokások. Sok területen májusfát (Maibaum) is állítanak. A Rajna vidékén búcsú kíséri a májusfaállítást. A középpontban gyakran a májusi királyi pár (Maikönigspaar) választása áll, akiket egy felvonulást követő  bálon ünnepelnek.

A májusfát a falu vagy város központjában állítják fel nagy ünnepség kíséretében. Ez a szokás Közép- és Észak-Európa sok területén még ma is él. Svájcban azonban alig ismerik.

A májusfa 20-25, vagy akár 40-50 méter magas is lehet, sőt, 56 méteresre is volt már példa. Sokfelé nem vágnak ki minden évben új fát, hanem megőrzik az előző évit. Díszítése különböző lehet, általában szalagokkal, fenyőágakkal,  helyenként a különböző foglalkozások szimbólumaival dekorálják. A bajorok természetesen itt is ragaszkodnak a náluk megszokott kék-fehér színösszeállításhoz, a törzset kék-fehér szín díszíti spirál formában.

A fa állítását fúvószenekar kíséri és táncmulatság (Maitanz) zárja. Nem maradhat el a sült kolbász sem 🙂

A ünneplést természetesen nem lehet szárazon bírni :-), a “Maitrank” segít a szomjúság oltásában. Ez lehet egy pezsgőből és borból készült bólé, vagy barna sör, esetleg pálinka. A “Maibock” pedig nem a májusi  bakokra utal :-), hanem egy speciális sörfajta, amit májusban készítenek.

A májusfát őrizni is kell, mert a “tolvajok” elvihetik. Ha sikerül nekik, étellel-itallal kell kiváltani.

Nem csak a falu közepén állhat májusfa, akárcsak nálunk, Németországban is szokás, hogy fiatal legények májusfát állítanak a számukra kedves lány udvarán. A fára ilyenkor felkerült egy fából készült szív a választott lány nevével és szerelmi üzenettel. A fa általában június elejéig marad meg, aztán az állítója elviszi. Jutalmul vacsorára, ebédre hívják, vagy süteménnyel, egy láda sörrel és egy csókkal jutalmazzák.

 

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. Állításának eredete a mai napig nem tisztázott. Már a vikingek is állítottak hasonló fákat. A germánok is dicsőítettek erdei isteneket különböző fához kötődő rítusokkal. Obeliszkeket és a sámánizmus szimbólumait is összefüggésbe hozták a májusfa eredetével. A kereszténység elterjedésével is összefüggésbe hozható. Érdekes továbbá, hogy a májusfát sokfelé Mária fának (Marienbaum) nevezték, mert a germánoknál a kultuszfák szoros kapcsolatban álltak a Földanyával.

 

Érdekes, hogy ezek a májusi szokások Európa szerte ennyire hasonlóan maradtak fenn.

(Forrás: http://de.wikipedia.org)

 

Felétek élnek még hasonló májusi szokások?

 

Mi a közös a májusfában és a nyírfában?  Itt megtudhatod! Olvashatsz arról is, miért fontosak a fák, ki vezette be és mikor ünnepeljük a Fa napját! A szöveg végén találsz egy kis tesztet is, hogy letesztelhesd, megértetted-e a lányeget!

Viel Erfolg!

 

 

Ingyenes német tanfolyam anyanyelvi tanárokkal

karosszék a kényelmes tanuláshoz

Német tanulás a karosszékben ülve a Te igényeidre szabva

  • Szeretnél német anyanyelvű tanároktól tanulni?
  • Saját időbeosztásodhoz igazítva?
  • Ki se kelljen mozdulnod a lakásból?
  • Most kezded vagy újrakezded a nyelvtanulást, biztosabb tudást szeretnél?

Lépj a tanulás új dimenziójába! Ajánlok Neked egy ingyenes lehetőséget: iratkozz be a Deutsch interaktiv” ingyenes online kurzusra!

A tanfolyam kezdőtől haladóig mindenkinek egyformán kínál tanulási lehetőséget. 30 leckével lefedi a Közös Európai Referenciakeret A1-B1 szintjeit.

Hanganyag, feladatlapok,  gyakorlatok és kiértékelő tesztek segítik az önálló tanulást.

Érdekes audió  anyagok, képsorozatok, videók segítségével igazi benyomást szerezhetsz a németországi életről.

A nyelvtani áttekintés, egy 7.000 szócikkes szótár és kiejtési segédlet könnyítik a munkád a tanfolyam során.

Regisztrálj és már kezdődhet is a tanulás! A regisztráció nem kötelező, vendégként is részt vehetsz a tanfolyamon, de a regisztrációval nyomon követheted fejlődésed.

Válaszd ki, jelenleg milyen szinten tartasz és már kezdődhet is az “óra” 🙂 Ha már tudsz valamennyit németül, akkor is kezdheted akár az elejétől, így legalább az esetleg berozsdásodott tudásod újra olajozottá válik és helyre kerül néhány nyelvtani probléma.

Természetesen az időt Te osztod be.  Akkor tanulsz, amikor időd engedi és annyit tanulsz, amennyit bírsz és kedved van. Lustáknak ez nem annyira előnyös, mert könnyű tologatni, “majd holnap” és “úgyis megvár” jeligével, de Te ugye nem tartozol közéjük?! Jelölj ki bizonyos időszakokat, amit a tanfolyam elvégzésére szánsz és ahhoz tartsd is magad. Pont úgy, mintha beiratkoztál volna egy nyelviskolába és oda kellene menned az órára. Ne hagyd, hogy bármi eltántorítson a kitűzött céltól! Igaz, itt nem veszik el a tanfolyamra befizetett pénz, de ez csak hab a tortán! Hisz amit így megspórolsz, abból vehetsz egy jó szótárt, néhány érdekes  könnyített német olvasmányt vagy akár elutazhatsz néhány napra Ausztriába vagy Németországba! Neked is lenne hozzá kedved, igaz? Legyen ez a jutalmad, ha sikeresen elvégzed a tanfolyamot! Rögtön ki is próbálhatod, mennyi mindent tudsz már, ami hatalmas sikerélményt ad majd! Kell ennél több?

Viel Spaß!

PS (=Ui.):

Többen írtátok, hogy nem találjátok a regisztrációt. Kezdőként nem is könnyű egy német nyelvű oldalon eligazodni, ezért gondoltam írok egy kis használati útmutatót az oldalhoz:

Az ingyenes német nyelvtanfolyamot itt éred el. A következő lehetőségek közül választhatsz (ezeket bal oldalon, alul találod):

Login – Nutzername = Felhasználó név és Passwort = Jelszó – ezeket majd csak a regisztráció után tudod használni.

Neu anmelden = Regisztráció (szó szerint új bejelentkezés), szóval ha először jársz az oldalon, erre kell kattintanod!

Vagy választhatod a Gastzugang lehetőséget, ami annyit jelent, hogy Vendégként használod az oldalt. Ebben az esetben megspórolhatod a regisztrációt.

A Passwort vergessen = elfelejtett jelszó

Ha regisztráció mellett döntesz (Neu anmelden), a következő mezőket kell kitöltened:

Name = Név (ide a vezetéknevedet írd!)

Vorname = Keresztnév (mert hát németül a keresztnév van elöl, ezért is hívják “elő névnek”)

Nutzername = Felhasználó név

Passwort = Jelszó

Passwort wiedeholen = Jelszó ismét (a wiederholen jelentése megismétel, ha tehát nem érted, amit beszélgetőtársad mond, a Wie bitte (=Tessék?)-n kívül a Wiederholen Sie bitte kifejezéssel kérheted meg, hogy ismételje meg mondanivalóját!)

E-Mail Adresse = e-mail cím

Land = ország – itt az U betűnél keresd meg Ungarn-t

Geschlecht = nem – weiblich = nő, vagy männlich = férfi

Newsletter = hírlevél (ha szeretnél hírlevelet kapni, hagyd a pipát a négyzetben)

Speichern = mentés

Ha úgy érzed, hogy angolul jobban boldogulsz, felül átválthatod a nyelvet németről angolra vagy akár oroszra is!

Ha német nyelvterületre készülsz, a fenti szavakat mindenképp tanuld meg, mert ezekkel szinte minden nyomtatvány kitöltésénél találkozni fogsz (ha nem is az e-mail címedet, de a lakcímedet biztosan meg fogják kérdezni!)

Beléphetsz a Gastzugang segítségével vendégként is. Ebben az esetben elsőként ki kell választanod, hogy a közös európai referenciakeret szerint milyen szinten tartasz a német tanulásban. Szerintem kezdd az A1 szinttel (akár ismétlésként) és kattints a Weiter = Tovább gombra és már kezdheted is a gyakorlást!

Übungen = gyakorlatok

Test = ezt biztosan Te is kitalálod 🙂

A Fortschritt = Haladást mutatja, hol tartasz (ha regisztráltáltként használod az oldalt, akkor ezt a haladást elmenti a rendszer).

A többi már csak rajtad múlik!

Viel Spaß beim Lernen!

(Jó szórakozást a tanuláshoz!)

Hogy haladtok a tanulással?