Végy példát a totyogókról!

némettanulás_ne_add_felBiztosan Te is láttál már kis totyogót, aki épp járni tanult. Feláll, elindul, pár lépés után letottyan. De ez nem riasztja vissza, ismét feláll, elindul és persze megint letottyan. És újra és újra feláll, tesz néhány lépést, útra kel, próbálgatja lépéseit és NEM ADJA FEL! És sikerül neki, megtanul járni!

 

Ugyanígy van ez bármilyen tanulással. A német tanulással is!

Úgy érzed nehezen formálódik az első német mondatod? És amikor kimondtad, már tudod, hogy nem is volt teljesen helyes?

Nem baj, fuss neki újra! A második és a harmadik mondat talán még nem lesz sokkal könnyebb, de 10 perc beszélgetés után már érezni fogsz némi könnyebbséget, egy óra múlva már nem fogsz annyi mindenen problémázni és ha esetleg  hosszabban vagy többször is lehetőséged nyílik szárnyaidat próbálgatni, ráérzel, hogy nem is olyan bonyolult németül beszélni. Kitapasztalod, hogyan tudod magad egy bizonyos szókinccsel kifejezni. Nem baj, ha nem ismersz túl sok német szót. Néhány szóval és némi ügyességgel, kreativitással viszonylag kis szókinccsel is jól el lehet boldogulni németül.

Írd körbe, ha nem jut eszedbe vagy nem ismersz egy-egy német szót, használhatsz szinonimákat, ellentéteket, mutogathatsz kézzel-lábbal vagy használhatsz nemzetközi szavakat. Olyan lesz mint az Activity játék 🙂

Hogy el tudod-e mondani németül vagy más nyelven, amit szeretnél, csak részben tudás kérdése. Természetesen nagyobb szókinccsel és magabiztosabb nyelvtani ismeretekkel valószínűleg jobban ki tudod magad fejezni. De hidd el, nagyon sok múlik a rutinon és a körülírási technikádon! És ez leginkább gyakorlással fejleszthető!

Próbálgasd bátran szárnyaidat, vagyis német tudásod, ragadj meg minden alkalmat a német nyelv használatára, gyakorlására (legyen az ismerkedés a strandon, baráti beszélgetés vagy turisták útbaigazítása)  és egyre magabiztosabban fogod tudni használni a nyelvet! Míg eljutsz a kitűzött szintig, vagyis megtanulsz németül! Ugyanúgy, ahogy a babák is megtanulnak járni a sok gyakorlásnak és kitartásuknak köszönhetően. Gondolom Te sem hallottál még olyan gyerekről, aki nem tanult meg járni! 🙂 Mert ők nem adják fel! Ne add fel Te sem!

Viel Spaß!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.