Maifest und Maibaum

Itt van május elseje, énekszó és dal köszöntse…!

A németek, osztrákok vajon hogyan ünneplik? Ünneplik egyáltalán?

Maibaum_450px-Krumbach_centrum

Forrás: Wikimedia.org

 

Németül Maifest a neve. Az idők folyamán különböző társadalmi rétegek különböző formában ünnepelték. Rendszerint május elsejéhez vagy május első hétvégéjéhez kötődnek szokások. Sok területen májusfát (Maibaum) is állítanak. A Rajna vidékén búcsú kíséri a májusfaállítást. A középpontban gyakran a májusi királyi pár (Maikönigspaar) választása áll, akiket egy felvonulást követő  bálon ünnepelnek.

A májusfát a falu vagy város központjában állítják fel nagy ünnepség kíséretében. Ez a szokás Közép- és Észak-Európa sok területén még ma is él. Svájcban azonban alig ismerik.

A májusfa 20-25, vagy akár 40-50 méter magas is lehet, sőt, 56 méteresre is volt már példa. Sokfelé nem vágnak ki minden évben új fát, hanem megőrzik az előző évit. Díszítése különböző lehet, általában szalagokkal, fenyőágakkal,  helyenként a különböző foglalkozások szimbólumaival dekorálják. A bajorok természetesen itt is ragaszkodnak a náluk megszokott kék-fehér színösszeállításhoz, a törzset kék-fehér szín díszíti spirál formában.

A fa állítását fúvószenekar kíséri és táncmulatság (Maitanz) zárja. Nem maradhat el a sült kolbász sem 🙂

A ünneplést természetesen nem lehet szárazon bírni :-), a “Maitrank” segít a szomjúság oltásában. Ez lehet egy pezsgőből és borból készült bólé, vagy barna sör, esetleg pálinka. A “Maibock” pedig nem a májusi  bakokra utal :-), hanem egy speciális sörfajta, amit májusban készítenek.

A májusfát őrizni is kell, mert a “tolvajok” elvihetik. Ha sikerül nekik, étellel-itallal kell kiváltani.

Nem csak a falu közepén állhat májusfa, akárcsak nálunk, Németországban is szokás, hogy fiatal legények májusfát állítanak a számukra kedves lány udvarán. A fára ilyenkor felkerült egy fából készült szív a választott lány nevével és szerelmi üzenettel. A fa általában június elejéig marad meg, aztán az állítója elviszi. Jutalmul vacsorára, ebédre hívják, vagy süteménnyel, egy láda sörrel és egy csókkal jutalmazzák.

 

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. Állításának eredete a mai napig nem tisztázott. Már a vikingek is állítottak hasonló fákat. A germánok is dicsőítettek erdei isteneket különböző fához kötődő rítusokkal. Obeliszkeket és a sámánizmus szimbólumait is összefüggésbe hozták a májusfa eredetével. A kereszténység elterjedésével is összefüggésbe hozható. Érdekes továbbá, hogy a májusfát sokfelé Mária fának (Marienbaum) nevezték, mert a germánoknál a kultuszfák szoros kapcsolatban álltak a Földanyával.

 

Érdekes, hogy ezek a májusi szokások Európa szerte ennyire hasonlóan maradtak fenn.

(Forrás: http://de.wikipedia.org)

 

Felétek élnek még hasonló májusi szokások?

 

Mi a közös a májusfában és a nyírfában?  Itt megtudhatod! Olvashatsz arról is, miért fontosak a fák, ki vezette be és mikor ünnepeljük a Fa napját! A szöveg végén találsz egy kis tesztet is, hogy letesztelhesd, megértetted-e a lányeget!

Viel Erfolg!

 

 

Maifest und Maibaum” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.