Mire jó a nyelvvizsga?

Tulajdonképpen semmire! Másrészről viszont nagyon fontos!

Felvont szemöldökkel kérdezheted: “Akkor most hogy is van ez???

Ez egy egyre több helyen vitatott kérdés. Amiben senkinek sincs igaza és egyszerre igaza is van mindenkinek. De lássuk mire jó és mire nem jó a nyelvvizsga!

Tény, hogy Magyarországon a diploma megszerzését nyelvvizsgához kötik. Középfokú “C” típusú, vagyis szóbeli és írásbeli vizsgát is kell tenni, ha valaki  az államvizsga után kézhez szeretné kapni az oklevelét. (2010-ben az államvizsgázók 30% nem kaphatta készhez a diplomáját, mert nem tett eleget a követelményeknek – állítja a Nyelv és Tudomány a Miért alkotmányellenes a nyelvvizsga követelmény c. cikkében.)

Tény az is, hogy sok helyen egy-egy állás betöltéséhez nyelvvizsga szükséges.

Tény továbbá az is, hogy a nyelvvizsgapótlék is létező fogalom, vagyis aki nyelvtudását igazolni tudja, bizonyos állások betöltése esetén többet keres.

Ezekkel a tényekkel kár vitatkozni. Magyarországon jelenleg ez az elvárás. Nyelvvizsga nélkül hátrányban vagy és előnyöktől esel el.

Mennyire hatékonyan ösztönöz ez a nyelvtanulásra? Sokan vitatják, hogy ilyen módon fokozható a nyelvtanulási kedv. Sőt, van aki szerint egyenesen elveszi az emberek kedvét a nyelvtanulástól. Másrészt viszont valahogy mégis csak ösztönözni kell az embereket a nyelvtanulásra, hogy javítsunk köztudottan és siralmasan rossz Európát tekintve sereghajtó pozíciónkon a nyelvtudást illetően.

Tény azonban az is, hogy a valós nyelvtudás, hogy elboldogulsz-e az életben idegen nyelven, nem esik egybe a nyelvvizsgák követelményével.  Osztom kollégám, Lingwing  véleményét abban, hogy a nyelvvizsga csak annyit bizonyít, képes vagy-e megoldani bizonyos típusfeladatokat (bár több nyelvvizsga is egyre inkább próbál életszerű feladatokat összeállítani).  Szerintem érdemes elgondolkodni Lingwing Mire jó a nyelvvizsga? című cikkén, mert rengeteg igazság van benne!

Abban is egyetértünk, hogy mennyire pozitív, hogy sok cég, már nem a papírt nézi, hanem a tényleges tudást méri. Hisz sokkal fontosabb, hogy a betöltendő pozícióhoz rendelkezik-e a pályázó elegendő nyelvtudással.

Hogy tegyél-e nyelvvizsgát, az élethelyzetedtől függ!

Mert a nyelvvizsga

  • visszajelzést ad(hat) a sok évi tanulás eredményéről,
  • jelenthet egy kitűzött célt számodra, ami ösztönzőleg hat
  • sikerélményhez juttathat
  • számos korábban említett előnnyel jár(hat) és
  • magyarországi jelenlegi presztizsértékéről sem szabad elfeledkeznünk. (Azért emeletem ki Magyarországot, mert tudnod kell, hogy a hazánkban akkreditált nyelvvizsgák nagy részével külföldön semmire sem jutsz. Ha külföldre készülsz, mindenképp nézd meg, hogy ott mit várnak el tőled!)

Ha mindent összevetünk azt kell tanácsolnom, hogy tegyél nyelvvizsgát, károdra biztosan nem válik :-), de légy tisztában vele, hogy nem fedi szász százalékban  a tényleges nyelvtudást!

Ha biztos nyelvtudással rendelkezel, úgysem lesz gond helytállni a vizsgán. Ha azonban nem vagy ennyire magabiztos a tudásodban, akkor a korábban hibaként felrótt típusfeladatoknak köszönhetően bizonyos technikák elsajátításával kiegészítheted nyelvtudásod! Használd ki ezt, ha már egyszer lehetőséget ad rá a rendszer. Milyen technikákra gondolok? Erről is szó lesz hamarosan!

 

Egyetértesz? Más a véleményed? Oszd meg velünk!

Vitassuk meg közösen a nyelvvizsga fontosságát!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.