ECL német nyelvvizsga

Az ECL nyelvvizsga egynyelű, vagyis minden feladatot németül kapsz és nem használhatsz szótárt. Ez egyben azt is jelenti, hogy elvileg nem is nagyon van szükség rá, mivel nincs fordítás, ami sok nyelvtanuló számára előny lehet.

Mivel a feladatokat németül kapod, így nehezebb ugyan megérteni, mit a feladat, de ebből profitálni is lehet. A levélírási feladatnál például a szempontok között, hogy miről kell írnod, több használható szót, kifejezést is találsz. Ezt mindenképp használd ki!

A legfontosabb különbség a többi nyelvvizsgához képest, hogy egyáltalán nincs nyelvtan! Kevesebb nyelvtani tudással is le lehet tenni ezt a nyelvvizsgát.

Az írásbeli nyelvvizsga összesen 2 feladattípusból áll:

  • szövegértés és
  • levélírás.

Mindkét típusból 2-2 feladatot kapsz, így ha az egyik esetleg túl nehéznek bizonyulna, még mindig nincs minden veszve! Feladattípusonként 40%-ot kell minimum elérned a sikeres vizsgához. Összesen itt is 60% az elégséges szint.

A szövegértési feladatnál ne ijedj meg, ha nem értesz mindent, hisz nem is ez a feladat! Koncentrálj arra, amit értesz, a többit próbáld kikövetkeztetni a szöveg többi részéből és a józan paraszti ész sem árt :-).

A levélírási feladatnál az egyik levélnél konkrétabban megadják, hogy miről kell írnod, a másiknál nagyobb szabadságot engednek kreativitásodnak. A felkészülés során érdemes minden témáról írnod egy levelet, így a vizsgán nem érhet majd nagy meglepetés. ez azért is fontos, mert így egyrészt legalább átgondolod, mit is írnál egy-egy témához, így ezzel a vizsgán már kevesebb időt kell töltened, másrészt megfogalmazod németül is, összeszeded hozzá a megfelelő szókincset, kifejezéseket.

A Hörverstehen rész, vagyis a “magnóhallgatás” nehézsége változó. Ez a többi vizsgánál sincs azonban másképp. Két szöveget fogsz hallani, mindegyiket kétszer, majd feladatokat kell megoldanod.

A szóbeli vizsga párban zajlik. Választhatsz magadnak előre párt, ami megkönnyítheti a helyzetedet, hisz egy ismerősöd, barátod ott lesz veled. Ha nem ismersz senkit, akkor sincs baj. A két vizsgázó egymással beszélget a vizsga során (vigyázz, hogy tényleg beszélgetés legyen és ne monológ!). A bemelegítő bemutatkozó rész után egy a vizsgáztató által meghatározott és kezdeményezett témáról kell beszélgetnetek majd. A 3. részben egy kép alapján kell az adott témáról nyilatkoznotok.

Fogyatékkal élők számára igyekeznek esélyegyenlőséget biztosítani.

A vizsgán olyan feladatokat kapsz, amihez életszerű tudás kell. A hétköznapokban is arra lesz legfőképp szükséged, hogy

  • kommunikálj,
  • megérts egy adott szöveget interneten, magazinban, prospektusban és
  • levelet írj – barátoknak, szállást foglalj a nyaraláshoz, esetleg érdeklődj valami után vagy esetleg (nem)tetszésedet fejezd ki.

A vizsgára véleményem szerint nagyon jól fel lehet készülni. Mind a szóbeli, mind a levélírási feladatokat be lehet előre gyakorolni, hisz a témakörök ismertek. Ajánlom Neked ezt a nyelvvizsgát, ha annyira nem megy túl jól a nyelvtan, de jó szókinccsel rendelkezel, tudsz szöveget alkotni és nem ijedsz meg, ha nem értesz minden egyes szót.

 

Az ECL nyelvvizsga hivatalos honlapján találsz