5+1 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz

 

Mi szükséges a sikeres nyelvtanuláshoz? Olvasd el és próbáld ki mindegyiket!

1. tipp

Minél gyakrabban annál jobb!

minél gyakrabban annál jobb

Agyunk az ismétlések segítségével tanul a leghatékonyabban, azért célszerű a nyelvet inkább gyakrabban rövidebb ideig tanulni, mint egyszer hosszabb ideig. Próbálj meg inkább naponta négyszer 5 percet német tanulásra fordítani,

mint egyszer egy nap 20 percet tanulni!

 

2. tipp

Szövegkörnyezetben tanulj!

Új szavakat egyesével megjegyezni nem nehéz és nem is igazán eredményes. Egy nyelvet sokkal inkább szövegkörnyezetben érdemes tanulni. Ha egy új szót akarsz megtanulni, mindig valamilyen összefüggésben tanuld, legjobb, ha egy mondattal együtt jegyzed fel.

 

3. tipp

Ötvözd a különböző tanulási módokat!

A négy nyelvi készség, beszéd, írás, olvasás és hallás (Sprechen, Schreiben, Lesen und Hören) elsajátításához alkalmazz minél többféle tanulási módot!

Gyakorold a beszédet a tanórán kívül ahol csak lehetőséged adódik! Nyaraláskor, az utcán, internetes chat oldalon, ismerősök ismerőseivel, szóval bárhol, ahol lehet! Keresd az alkalmakat! Hallásértésedet audió CD-vel, tévénézéssel, olvasási készségedet újságokkal, regényekkel, internetes oldalakkal vagy akár képregényekkel is fejlesztheted. Hogy az írás könnyebben menjen, írj naplót németül, vagy keres egy levelezőpartnert!

 

4. tipp

Használd minél több érzékszerved a tanulás során!

Minél több érzékszervedet bekapcsolod a tanulási folyamatba, agyadban annál többrétű kapcsolatok jönnek létre, így az új szavakat könnyebb lesz előhívni. A tanulás során legalább két érzékszerved vond be. Amikor például egy új szót tanulsz, mondd ki hangosan is!

 

5. tipp

Tűzz ki magadnak egy reális célt!

Egy idegen nyelvet nem lehet egyik napról a másikra megtanulni. Tervezz a tanulásra elég időt! Ha intenzíven tanulsz, már néhány hét alatt elérhetsz egy egyszerűbb szintet, de minél magasabb szintre szeretnél eljutni, annál hosszabb lesz a folyamat.

Tűzz ki magadnak kisebb részcélokat is, elérésükkor ünnepelj, jutalmazd meg magad valami aprósággal. A sikerélmények segítenek, hogy ne veszítsd el lelkesedésedet és új erőt meríts, új lendületet kapj a tanuláshoz.

 

+1 tipp

Próbáld ki magad!

Minden ember más. Nincsen mindenki számára ugyanolyan jól működő módszer a nyelvtanulásra. Próbálgasd, Számodra melyik módszer eredményes, melyik út a legjobb!

Viel Spaß!

 

Neked mi vált be? Zenehallgatás? Tévénézés? Hogyan tanulsz a leghatékonyabban? Biciklizés, autóvezetés közben CD-t hallgatsz, esetleg a fürdőkádban lazítva olvasgatsz?

Oszd meg velünk nyelvtanulási tapasztalataidat, saját tippjeidet!

 

5+1 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. A dalok nagyon sokat segítenek/segítettek a nyelveknél (angol, német, olasz). Meg persze a témák, amik érdekelnek. Ezért nyilván a szókincsem kicsit “elferdült”, mert míg bizonyos témákban elég nagy a szókincsem, más dolgokban az alapokon kívül nem sokat tudok. 🙂
  Szerintem a nyelvtanulás sikerének kérdése a nyitottság. Ha nyitott vagy és érdekelnek
  1) az emberek
  2) a kultúrák
  3) az új dolgok, lehetőségek

  akkor egyik nyelv sem lehet olyan nehéz, hogy kifogjon rajtad. Sokszor hallottam másoktól, akik nem tanultak németül, hogy nem tetszik nekik, milyen csúnya a hangzása, stb. Szerintem ez nem igaz! És a legjobb dolog a nyelvtanulásban az, hogy ha elég kitartó vagy, több millió ember nyelvét beszélheted… Aki megtanul németül, biztosan nem fog elkallódni Németországban, Ausztriában, és talán Svájcban sem! 🙂 több, mint 120 millió anyanyelvűvel és még több millió, idegen nyelvként tanulóval szót érteni, szerintem nem egy rossz dolog…
  Mondják sokan, hogy nem érdemes németül tanulni, mert úgyis beszélnek angolul. Lehet, hogy beszélnek, mégis, mennyivel közelebb hoz hozzám is egy külföldit, ha beszéli az anyanyelvem! :)) Sajnos, a sok sikertelen nyelvvizsgának és a poroszos oktatásnak köszönhetően sokat kopott a tudásom (kudarcélmény, tehát nem mertem beszélni), ma már azonban szívesen javítanám, mert a papírformán túl ott van egy rendkívül logikus és élvezetes nyelv! Hajrá mindenkinek!

 2. Kedves Márti!
  Üdv az oldalon! Köszi, hogy megosztottad velünk tapasztalataidat!
  Teljesen egyetértek Veled!A nyitottság a nyelv, a kultúra, az emberek és az új dolgok iránt tényleg fontosak, és a dalok is sokat segítenek, hisz a dallammal együtt a nyelv is a fülünkbe kúszik. Valamint a német nyelv szerintem is logikus, szóval teljesen egyetértünk!
  Örülök, hogy nem adtad fel és nem vesztetted el lelkesedésedet! Remélem a bejegyzések között találsz néhány ötletet, hasznos ötletet a német tanuláshoz.
  Miről olvasnál szívesen?

 3. Középfokú nyelvvizsgára kellene gyakorolnom a levélírást. Az oldalon sok hasznos weboldalt és tippet olvastam. Nagy segítségemre volt (pl. az ingyenes német nyelvtanfolyam). Ehhez hasonló létezik-e levélíráshoz? Megad egy feladatot, megírom a levelet és javítja vagy ki kell választani, hogy a levélnek melyik részére tenném pl. a címet. Ilyesmi. Köszönöm előre is a választ!

 4. Liebe Reni,
  ilyen oldalt egyelőre sajnos nem tudok ajánlani. Találsz azonban mintaleveleket németül a következő oldalakon:
  hivatalos levelek az ajánlatkéréstől a reklamációig
  mintalevelek lakás, internetelőfizetés stb. lemondásához, pályázathoz stb.
  Ajánlom a So geht’s tankönyv levélírós feladatait (minden leckéhez tartozik egy levél). Lépésről-lépésre megtanít levelet írni németül. Kezdetben csak sorba kell rendezni a leveleket, a végén pedig már önállóan írsz félhivatalos leveleket.
  Szerintem csakis a gyakorlásban van a lényeg. Próbálj minden témához írni egy-egy levelet, így hatalmas rutint szerzel és nyelvvizsgán már szinte magától megy majd ez a feladat!
  Viel Erfolg!

  P.S.:Melyik nyelvvizsgára készülsz?

 5. Sziasztok!
  Én is Telc b2-re készülök. Sürgősen szükségem lenne panaszlevél, illetve információkérő levélhez bedobható “jokermondatokra”, esetleg egyéb hasznos tippekre. Légyszi segítsetek.:(

 6. sziasztok

  én nem rég kezdtem a német tanulást,nekem elég nehézkesen megy nem is tudom mi a jobb.mindenki mond mindenfélét,szeretnék megtanulni németül csak nehéz hát én nagyon keveset tudok még , de kint biztos könnyebb lenne,meg a célom hogy kint dolgozhassak.nem tudtok olyan oldalt ahonnan német filmeket lehetne letölteni? én a filmekből könnyeben tanulok,ha tudtok kérlek segítsetek nekem.köszönöm sziasztok 🙂

 7. Néhány kiegészítő tippet olvastam ebben a cikkben is. Azt hiszem, ha az ember rászánja magát és “áldoz” rá az idejéből, meg tud tanulni németül (is)! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.