Hogyan frissítsd fel német tudásod?

Korábban tanultál németül, de egy ideje már nem használtad a nyelvet?
Attól tartasz, hogy már mindent elfelejtettél és semmire sem emlékszel?

Az utolsó nyaralás, ahol német tudásoddal még jól elboldogultál is rég volt már?

Ne aggódj, egy nyelvet, amit egyszer megtanultál, nem felejti el olyan gyorsan az ember!

Ha most épp azon gondolkodsz, hogyan frissíthetnéd fel rég elveszettnek hitt német tudásod, itt találsz néhány tippet hozzá:

Irány a mély víz! Utazz!

A leggyorsabban úgy tudod visszahozni nyelvtudásod, ha német nyelvterületre utazol. Ausztriában és Németországban rengeteg gyönyörű hely van, gondolj csak az Alpok hegyeire a kis hegyi tavakkal vagy a Fachwerk házas német városokra! Ha azonban Te tengerpartra vágysz, ott is gyakorolhatod a németet. A legtöbb nyaralóhelyen jól beszélnek németül a sok német turista miatt.

Készülj fel a nyaralásra!

Nézz meg néhány filmet németül vagy hangolódj a nyaralásra német nyelvű újságok és magazinok olvasásával. Az interneten sok német nyelvű újság közül válogathatsz. Ez duplán hasznos, hisz a nyelvgyakorlás mellet az ottani aktuális eseményekről is tájékozódhatsz.

Miután megérkeztél, elindul majd az emlékezés folyamata, mivel folyamatosan érintkezel majd a nyelvvel, még ha csak passzívan is. Németül olvasol és hallasz mindent. Meg fogsz lepődni, milyen hamar mennyi szóra vissza fogsz emlékezni és újra érted majd a nyelvet!

Használj ki minden lehetőséget!

Beszélgess, társalogj az emberekkel, amikor csak alkalom kínálkozik rá. Próbálj meg a németnél maradni, akkor is, ha esetleg jobban beszélsz angolul. Ha valamit nem értesz, kérdezz vissza bátran! Biztosan szívesen elmagyarázzák még egyszer, miről is van szó.

Ne felejts el egy köteg üres kártyát is magaddal vinni, amire feljegyezheted az új kifejezéseket, melyekkel találkozol.

Esténként utánanézhetsz az új kifejezéseknek a szótárban (de csak ha nagyon szükséges! – a leghatékonyabban szituációkba ágyazva jegyzed meg az új szavakat, és nem kell mindent lefordítanod magyarra, ahhoz hogy értsd!) Az új német szavakat és kifejezéseket ismételd át minden nap, akár használhatsz Post it cetliket is.
Maradj folyamatos kapcsolatban a nyelvvel, használd, amikor csak lehet!

A nyelvismeret fenntartása pont ugyanúgy működik mint a barátságok ápolása: 

Kapcsolatban kell maradni! 🙂

A frissítés után ez már kényelmesen megoldható az internet segítségével. Míg korábban nehéz volt beszerezni egy német nyelvű magazint, addig ma ez csak egy kattintásba kerül. Olvashatsz németül blogokat is. Keress néhányat, ami passzol az érdeklődési körödhöz! Így könnyen összegyűjtheted a kedvenc témáddal kapcsolatos szókincset. Utad során beszerezhetsz néhány német nyelvű könyvet is és ha mind kiolvastad, legalább lesz indokod egy újabb kiruccanásra! 🙂

Viel Spaß und gute Reise! 😉

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.