Good Bye, Lenin!

 

A Good bye, Lenin egy vicces önkritika a németektől.

Egy nagyon jó filmet szeretnék a figyelmedbe ajánlani, amit talán már láttál is, de szerintem nézd meg németül is! Ha esetleg még nem ismered, mindenképp meg KELL nézned!

Egy kis kedvcsináló 🙂

 

Emlékszel?

A felmérések szerint a norvégok részben miért tudnak olyan jól angolul? Igen, mert szinkronizálás nélkül nézik a filmeket! Használd ki Te is ezt a remek lehetőséget a szórakoztató tanulásra! Miért érdemes még németül filmet vagy tévét nézni? Elolvashatod a tévénézésről szóló bejegyzésben!

A filmről

1990-et írunk, amikor Frau Kerner felébred a kómából és nem is sejti mennyire megváltozott a világ Kelet-Berlinben, hisz átaludta a rendszerváltást. A fia, Alex igyekszik megóvni anyját egy újabb betegségtől, ezért otthon megpróbálja visszaforgatni az idő kerekét. Visszarendezi szobát, így állítva vissza az egykori NDK-t. De mi történik, ha az asszony  híradót akar nézni, meglát egy Coca-Cola plakátot, sétálni szeretne vagy  felépül és elhagyja a lakást? Hogyan szervezi meg Alex az életet, hogy anyja semmit se sejtsen meg?

A film könnyed és komoly egyszerre. Vicces apróságokkal, de rendkívül korhűen idézi fel az NDK aranykorát. Képet kapunk a német rendszerváltásról (die Wende) és arról, is hogyan élték ezt meg a keletnémetek. A film szerencsére mindezt a humor oldaláról közelíti meg, így sokat nevethetünk, másrészről  könnyebben át is tudjuk érezni az eseményeket.

A Good Bye, Lenin 2003-ban a legsikeresebb európai film volt.

Nézd meg Te is!

Viel Spaß!

U. i. (P. S.): Neked hogy tetszett a film? Melyik a kedvenc német filmed?

 

Búcsúzóul egy klipp a filmből (“Wenn es passiert”  von Wir sind Helden)

Good Bye, Lenin!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.