Imperfekt, Präteritum, Perfekt vagy Plusquamperfekt?

Imperfekt, Präteritum, Perfekt vagy Plusquamperfekt – bonyolultnak tűnik??? Pedig hidd el egyáltalán nem az!

(és nem csak azért, mert az angol igeidőkhöz képest jóval kevesebb van a németben, hanem mert tényleg nem ördöngősség! :-))

Korábban már tisztáztuk, hogy az Imperfekt és a Präteritum egy és ugyanazt az igeidőt, az elbeszélő múltat jelöli.

A Perfekt pedig befejezett jelen, esetleg összetett múlt (mivel több tagból áll) néven ismeret.

Arról is volt már szó, hogy a Präteritum és a Perfekt felcserélhetők-e, használhatod-e őket felváltva (ha esetleg nem tudod a választ, a Präteritum vagy Perfekt című bejegyzésben fény derül erre a kérdésre).

Most szeretném, ha a Plusquamperfekt-tel is közelebbi ismeretségbe kerülnél!

Irány a múlt!Először is had mutassam be Neked: Plusquampefektnek vagy régmúltnak, esetleg 3. múltnak hívják.:-)
Képzése nagyon egyszerű:

hatte / war + a Partizip Perfekt alak

(ja, hogy ne “kínaiul” beszéljek? bocsi, szóval az ige múlt idejű melléknévi  alakja, vagyis a “ge-“s alak – már amelyik kap “ge”-t:-).

A Plusquamperfektet arra használjuk, hogy kifejezzük, hogy két múltbeli cselekvés, történés közül az egyik régebben történt. Ezért is hívják régmúltnak!

Vagyis ha azt szeretnéd elmesélni, hogy tegnap mit mi után csináltál, akkor az így hangzik:

Zuerst hatte ich eingekauft, dann  kochte ich eine Suppe. (Először bevásároltam, azután levest főztem.)

A Plusquamperfekt a Präteritummal áll párban ezekben a mondatokban.

(Ha csak az egyik cselekvés történt a múltban, akkor nem kell Plusquamperfektet használnod. Ebben az esetben a jelen mellé a Perfekt társul: Ich habe eingekauft und jetzt koche ich eine Suppe. Perfekt – Präsens (jelen)

A Plusquamperfektet leggyakrabban időhatározói mondatokban használjuk, főként a nachdem és a sobald kötőszavakkal szokott egy mondatban megjelenni. Például így:

Sobald er aufgestanden war, putzte er sich die Zähne. (Mihelyt felkelt, megmosta a fogát.)

Nachdem er seine Freundin angerufen hatte, schrieb ihr eine E-Mail. (Miután  felhívta a barátnőjét, írt neki egy e-mailt.)

 

Szerintem ha a másik két igeidőt már tudod, hogy kell képezni, ez már gyerekjáték. Használni pedig tényleg csak arra szokás, hogy kifejezd, hogy valami még régebben történt. Ugye hogy nem is bonyolult?

Remélem most már Te is így gondolod!

Egyetértesz? Tiltakozol? Oszd meg velünk véleményed egy bejegyzésben!

Ui.: (=P.S.) Mi az a probléma, ami eddig Neked a legnagyobb problémát okozta (vagy esetleg még most is okozza) a német nyelvvel kapcsolatban?  Megpróbálhatjuk azt is megoldani közösen!

Imperfekt, Präteritum, Perfekt vagy Plusquamperfekt?” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Köszönöm az igényes és egyszerű, de hasznos összefoglalásokat 🙂 Ezeket már rég tanultam és most az unokahúgomnak szeretnék segíteni ebben. Ehhez pedig nagy segítség ez az oldal 😉 Csak így tovább!

  2. Nekem nagyon tetszik az oldal. Világos, érthető, jó, hogy vannak példamondatok is. Talán én csak azt tenném még bele, ha jól látom, a könnyebb megértés érdekében, hogy a plusquamperfektbe a nachdem, és a sobald után kati szórend van.?.

  3. Nagyon tetszik ez az oldal, soha nem hallottam még így elmagyarázva a 3 féle német múltat. Nagyon jó és végre meg is értettem. Most már csak oda kell figyelnem rá, hogy ha két különböző idejű multat használok akkor plusquamperfekt és präteritum!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.