Egy titkos szabály

titok egy kulcsa a német főnevek neméhez, a névelőkhöz, a der, die, das-hozMegosztom Veled a titok egyik kulcsát

a német főnevek neméről,

vagyis a der, die, das rejtelmeiről

Neked is problémát okoz eldönteni, hogy egy német főnév milyen nemű? Nem csodálom, mert ebben még a német anyanyelvűek sem mindig értenek egyet. Ők is el-eltévesztik és olyan is előfordul, hogy egy-egy szó más más-más névelőt kap a különböző német nyelvterületeken. Nem olyan nagy baj, ha esetleg eltéveszted, legfeljebb azt gondolják más régióból érkeztél 🙂

Ha azonban szeretnél tényleg helyesen beszélni németül (esetleg nyelvvizsgára készülsz), elárulok Neked egy nagyon jól használható szabályt, amivel sok német főnév nemét meg tudod határozni majd. Nem használható az összes főnévre, de a német főnevek egy nagy csoportjánál jól fog jönni.

Az igéből képzett főnevek neméről van szó.

Igéből háromféleképpen képezhető főnév.

1. -en (=-ni)

A legegyszerűbb, ami az összes igénél működik, amikor a főnévi igenevet (a magyarban a -ni végződés pl. enni) egyszerűen minden változtatás nélkül nagybetűvel írod. Ezek a főnévi igenévből képzett német főnevek mindig semleges neműek, vagyis DAS névelőt kapnak.

Például

essen -> das ESSEN

schreiben -> das SCHREIBEN

Ez a csoport nagyon produktív. Gyakorlatilag bármelyik ige főnévi igenévi alakjából képezhetsz így főnevet és ami még szuper benne, hogy a nemét ill. névelőjét biztosan nem fogod eltéveszteni.

 

2. -Ø

A második csoportnál úgy képezünk főnevet, hogy elhagyjuk az ige végződését és csak az ige tő marad, nem kap semmilyen végződést. A tőhang sok esetben megváltozik, mivel ez elsősorban az erős ragozású, vagyis a rendhagyó igékre jellemző. Ezek a főnevek hímneműek, vagyis DER a névelőjük.

Például:

gehen, ging, gegangen -> der GANG

ziehen, zog, gezogen -> der ZUG

Ezeknél a főneveknél nem mindig könnyű elsőre felismerni, hogy igéből képződtek, de az ige múlt idejű alakjai és esetleg a jelentés is segít. Ahogy egyre több ilyet ismersz, egyre könnyebb lesz őket beazanosítanod. Gyűjts hát hasonló példákat!

 

3. -d / -t

A harmadik típusnál az igető  -t vagy -d végződést kap. Ezek a főnevek nőneműek, vagyis DIE a névelőjük.

Például:

jag/en -> jag+d -> die JAGD

fahr/en -> fahr+t -> die FAHRT

 

Ezzel a három módszerrel képzősnek igéből főnevek. A három típus lefedi a három nemet, egyik sem marad ki. Ha esetleg elsőre kicsit bonyolultnak tűnik ez a szabály, meglátod, ahogy figyeled majd a német főneveket, és eleinte csak utólag ismered fel esetleg, hogy melyik igéből származnak, egyre könnyebb lesz és idővel meg tudod majd határozni vele sok főnév nemét és nem téveszted el névelőjét.

És hogy miért titkos a szabály? Előtted már nem titok többé, de sokan nem ismerik ezt a lehetőséget a német főnevek nemének meghatározására. Sokan azt gondolják, hogy a német főnevek nemét, névelőjét egyszerűen be kell magolni és kész. Nincs benne semmi logika. Pedig van! Csak ismerni kell ezeket a kis titkokat 🙂

Próbáld ki, gyűjts mindegyik típusra szavakat, hogy idővel segítsenek Neked eligazodni a főnevek nemének útvesztőjében 🙂

Viel Erfolg!

Egy titkos szabály” bejegyzéshez 29 hozzászólás

 1. Megvallom, ezt a szabályt nem ismertem. Már elég rég tanultam németül, azóta főleg csak “használom” és a szintentartásra figyelek. Épp ezért fontos nekem a fenti szabály 🙂

 2. Kedves Beáta!
  Örülök, hogy tudtam újat mondani!
  Te miben találtál még logikát? Oszd meg a Többiekkel is, ha nem titok! 🙂

 3. Én csak azt nem értem, hogy miért nem tudják a német órán ezeket a “titkokat” is megosztani, mert így tényleg könnyebb megjegyezni. Én is csak magolok és persze eltévesztem, de így hátha könnyebben fog menni. Köszi a tippet! 🙂

 4. Úgy látom a dátumokból, hogy még aktív a fórum. Nem tudom, hogy volt-e már szó erről, de én annak idején ezeket tanultam. (Persze rakás kivétel van, de jó támpont)
  Be kell valjam derekasan, nagyon megkopott a német tudásom, szóval valaki erősítsen meg (és egészítse ki 🙂 ). Érzésem szerint néhányat még kihagytam.

  Végződések alapján:

  DER:
  -ich, -s

  r Teppich, r Chips

  DIE:
  -ung, -heit, -keit, -schaft
  e Ahnung, e Gesundheit, e Möglichkeit, e Geselschaft
  (Ezeknél azt hiszem, nincs is kivétel, de ez nem biztos, ugye a r SprUNG ung végű, de valójában nem úgy, mint a fenti példa)

  -a, -t
  e Kamera, e Firma, e Fahrt

  DAS:
  -chen, -line, -nis, -tum, -et, -in, -ma, -ment, -um
  s Mädchen, s Frauline, (sajna nem jut eszembe több példa 🙂 )

  A das jellemző még a Ge- kezdetű főnevekre, abban az esetben, ha egy nőnemű végződés (ung, heit, keit, schaft) nem írja felül.

  s Geschäft, s Gesicht

  De pl. e Gesungheit

 5. Sziasztok,
  nekem is nagyon jól jönne pár példa, már nemsokára ebből fogok vizsgázni.. Sajnos még nincs akkora tudásom, hogy tudjam magamtól képzelni a főnévből az igét, úgyhogy próbálok minél többet átnézni, és memorizálni, szóval ha van valakinek listája.. ötlete.. Jó lenne 🙂

 6. Sziasztok!
  nagyon hasznos az oldal!
  én is úgy próbálom megtanulni, hogy csoportokba felírom a szavakat, abc-be szedem és így memorizálom

 7. Én a 2. szabályra gyűjtöttem néhányat, remélem ezek ide tartoznak. Ha esetleg nem, kérnék egy javítást. 🙂

  laufen, lief, ist gelaufen – der Lauf
  aufstehen, stand auf, aufgestanden – der Aufstand
  springen, sprang, ist gesprungen – der Sprung
  fliegen, flogen, ist/hat geflogen – der Flug
  fallen, fiel, ist gefallen – der Fall
  reiten, ritt, ist geritten – der Ritt

  Remélem ezek jók, és ha megerősítene valaki, hogy jó az irány, gyűjtenék még. Köszönöm!
  Egyébként hasznos oldal, gratulálok!

 8. Ügyes vagy!
  Esetleg a jelentésüket is megadhatod.
  Szerintem érdemes így tanulni a szavakat, mert így rögtön az igéhez tartozó főnevet is megjegyzed, ráadásul az új főnév névelőjét is tudni fogod 🙂
  További jó munkát!

  Ui: Örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt!

 9. Úr isten én most kezdem tanulni a németet,de elborzadok. 🙂 Nagyon nehéz ez a sok minden.. :)) de nagyon jó ez az oldal. Kérdés,ha teljesen frissen kezdem a német nyelvet,akkor mivel kezdjem a tanulást?Der DEi Das??? Bocsi a butának tűnő kérdésért. 🙂

 10. Sziasztok, tudna valaki abban segíteni, hogy az internetcímek milyen neműek? Azt tudom, hogy az e-mail, az die E-mail, de mondjuk az, hogy http://www.google.com??? Például ha azt akarom mondani, hogy a google-n akkor in dem Google, vagy in der Google???

 11. die Internetadresse (a die Adresse miatt)
  in Google vagy mit Google (névelő nélkül használják)
  die Google-Suche
  és létezik a googeln igeként is

 12. Egyáltalán nem buta a kérdés!
  A der, die das-t vagyis a német szavak névelőjét a főnevekkel együtt érdemes megtanulnod. De kommunikációs szempontból nem a névelők a legfontosabbak.
  Sok sikert a német-tanuláshoz!

 13. Szia!
  szuper az oldal, nagyon tetszik és a hozzászólások is.
  Èn lassan 3 éve élek Németországban, elég jól beszélek de szükségen van megerösitésekre. Pszihológiát végeztem és ebben a szakmában NAGYON jól kell tudni a nyelvet.

 14. Sziasztok!
  Vegre,egy jo,szabalyokat rendszerzö oldal!
  Tudomasom szerint az automarkak mind himnemüek.Jol tudom?
  pl.Der Fiat ,Der Renault usw….
  Sajnos a nevelök fontosak a kesöbbi vonzatok hasznalatahoz.Különben sose tanulunk meg helyesen beszelni:(
  Kivancsian varom az uj “rendszereket” :)Lenne esetleg igeidö,feltetelesmod,stb hasznalatara is tipp?Nekem azokkal(feltetelesmod) van a legtöbb problemam …Elöre is köszönöm!

 15. Örülök, ha hasznosnak találod! 🙂
  Igen, jól tudod, az autómárkák a német nyelvben hímneműek.
  A szavak jelentése szerint is sok német szó neme meghatározható. Majd erről is írok.
  A feltételes móddal kapcsolatban mire lennél kíváncsi?

 16. Kedves Admin!Most ertem csak vissza az oldalra es lattam a kerdest.A felteteles modnal is mint az igeidöknel a hasznalatuknal akadok el.pl elöidejü cselekves,a multban törtent egyszeri vagy a jelenre hatassal levö,befejezett,megtörtenhetett volna,de nem törtent meg vagy meg megtörtenhet,stb….Minden variacio jöhet,ami a magyar nyelvtantol elter.Köszönöm!!!

 17. Azt a kis “ovis” mondókát ismeritek, hogy
  “Két szótagú, -e végű, köztük legtöbb nőnemű!” ?

 18. Zoltánnak az igetanulással kapcsolatban: A szavakat legkönnyebb szövegkörnyezetben, mondatban megjegyezni. Ha Neked nem jön be a letakarós, vagy a tálkábadobós módszer, akkor próbálj meg mondatokat írni, ha van párod, aki kikérdez, akkor akár szóban. :)Ja, és sokat csücsükélj a könyv fölött… ez a másik titok .D

 19. Nagyon hasznosnak tartom ezt az oldalt. Én már 3 szór tanultam németet de még mindig sokat nem tudok.köszönöm a sok hasznos infót.

 20. Szuper az oldal! Gratula!Szerintem a legjobb megoldás ha legelőször megtanuljuk a der die dast minden esetben (alany, birtokos reészes tárgy)! legyen szókincs, Was ist die Umwelt? Was uns umgibt! Tehát névelővel megtanuljuk a környezetünkben lévő tárgyak nevét névelővel, és akkor leszünk perfektek!Sok sikert mindenkinek a tanuláshoz!

 21. Nagyon hasznos ez a titok
  DIE
  fõnevek, amik -e végzõdésūek, 90%ban nõnemūek, a kivételek megtanulásával remekül mūködõ tipp

  DER
  fõnevek, amik -en, -el, -er végzõdést kapnak 80%ban hímnemūek, ez már nem vmi tuti módszer, de azért be szokott válni

 22. hello ne szedjétek szét froclizzátok hanem örüljetek hogy valaki adott egy támpontot végre valaki nem azt mondja hogy bekell magolni mint a tanárom. üdv

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.