Hogyan kezdj el németül tanulni?

Jó kezdés német tanuláshozSzerintem ez egy nehéz és nagyon fontos kérdés!

A kezdés nagyon meghatározó, hisz már itt eldőlhet, hogy mennyire lesz sikeres a nyelvtanulásod. Ha rögtön az elején használható tudáshoz jutsz és sikereid vannak, az szárnyakat ad! Míg ha már az elején elveszik a kedved, mert bonyolultnak állítják be a német (vagy bármely másik idegen nyelvet), akár örökre megutáltathatják veled. De reméljük, Neked sikerül úgy indulnod, hogy a jó kezdés pozitívan motivál és egyre nagyobb lendülettel és kedvvel haladsz a német tanulással! 🙂

Hogy kezdj el németül tanulni?

Először is tisztáznod kell magadban,

 • mik a céljaid
 • mennyi időt szánsz rá
 • egyedül, csoportban vagy magántanárral tanulsz-e németül stb.

Célok

Teljesen más módszerekkel és könyvből érdemes tanulnod különböző célok eléréséhez. Ha “csak” az a fontos, hogy “ne adjanak el a piacon”, szóval meg tudd magad értetni és megértsd, amit Neked mondanak, akkor főleg a kommunikációra kell helyezned a hangsúlyt és érdemes olyan könyvet választanod, ami a hétköznapi szituációkat dolgozza fel könnyedén, érthetően és lényegre törően.

Ha egy magasabb szintű tudásra vágysz, mert a munkádhoz kell, levelezned, esetleg tárgyalnod kell majd németül, vagy német nyelvű szakirodalmat szeretnél olvasni, akkor egy hosszabb tanulási folyamat előtt állsz, itt nagyobb szerepe lesz a nyelvtani finomságoknak is. Egy tárgyalás vagy üzleti levelezés során pontos és precíz fogalmazásra lesz szükséged, ahol nem tévedhetsz, minden szónak és mondatnak a helyén kell lennie.

 

Tanárral, csoporttal vagy önállóan?

Ezt szintén el kell döntened. Függ a személyiségedtől, céljaidtól, előképzettségedtől stb.

 • Van, aki csoportban szeret tanulni, mert ezt szórakoztatóbbnak tartja, szeret valahová tartozni.
 • Van, aki személyre szabott oktatásra,  csak rá irányuló figyelemre vágyik.
 • Van, aki egyedül szeret tanulni, vagy adott esetben épp csak erre van lehetősége.

Mindegyik tanulási formának vannak előnyei és hátrányai is. Ezeket jól gondold át, majd ezeket és lehetőségeidet szem előtt tartva próbáld kiválasztani a számodra legmegfelelőbbet!

Egy biztos, bármelyiket is választod, akkor lesz a leghatékonyabb a német tanulás, ha minél több időt tudsz német nyelvi környezetben tölteni és minél több irányból ér a nyelv! Próbálj meg lehetőség szerint minden nap legalább egy rövid időt a németre fordítani! A gyakrabban rövidebb idő sokkal hatékonyabb és többet ér, mint a ritka, de hosszabb ideig tartó tanulás! (Tanfolyam kiválasztásánál is érdemesebb heti 2×2 órát választani az 1×4 óra helyett!) Természetesen nem csak a tényleges tanulásra gondolok!

Bármit csinálsz németül, segíteni és fejleszteni fogja a német tudásod!

Könyv

Milyen könyvet válassz? Ez megint csak a céljaidtól, személyiségedtől is függ.

Ha tanfolyamra jelentkezel vagy magántanárhoz mész, választanak majd Neked egy tankönyvet. Arra mindenképp ügyelj, hogy a tankönyv kiválasztása előtt tisztázzátok a céljaidat! Hisz nincs olyan tankönyv, ami egyformán jó lenne mindenki számára!

Ha egyedül vágsz neki a német tanulásnak, érdemes olyan tankönyvet választani, amihez sok hanganyag tartozik, hisz ebben az esetben a helyes kiejtést így tudod majd jól elsajátítani! (A hanganyag egyébként tanfolyam és magántanár esetén is fontos, hisz így bármikor gyakorolhatsz!) Célszerű olyan könyvet választanod, amiben érthető magyarázatokat kapsz nyelvtanra és esetleg kis betekintést ad a német nyelvterület kultúrájába is.

Hogy ne csak általánosságban beszéljek, megpróbálok konkrét könyvet is ajánlani az egyéni német tanuláshoz.
Kezdő szinten, ha főleg a gyakorlati életben szeretnéd használni a nyelvet, ha csak kevés időt tudsz a német tanulásra fordítani és gyorsan szeretnél megszólalni, ajánlom  S. Goulding: 15 perc német (Tanulj meg németül napi 15 perc alatt). Ez a könyv egyfajta gyors elsősegély, segítségével kész mondatokat tanulhatsz meg. Olyan típusú, amit buszon utazás közben előkapsz és megtanulsz belőle néhány kifejezést, kész mondatot. Sajnos nincs hozzá hanganyag (viszont van kiejtés szerinti leírás, amit én személy szerint kevésbé szeretek). Találsz a könyvben rövid országismereti tudnivalókat is, amik például egy nyaralás során hasznosak lehetnek.
Ha főként kommunikálni akarsz németül, kicsit hosszabb távra tervezel a némettel, stabil alapokra szeretnél szert tenni önállóan és gyorsan, akkor ajánlom Neked a Pons sorozat valamelyik kötetét:
Megszólalni 1 hónap alatt – német vagy a Nyelvtanfolyam kezdőknek (német). Mindkét könyvet a Klett Kiadó  adta ki.
Ezek a könyvek alkalmasak egyéni tanulásra is, a hanganyagok sokat segítenek, és vannak benne nyelvtani magyarázatok is. Mindkét könyvvel jó alapokra tehetsz szert. Segítségükkel hamar meg tudsz szólalni majd és boldogulsz majd a hétköznapi szituációkban.

Ezekkel egyedül is el lehet kezdeni a német tanulást és ha végeztél velük, már jobban fogod látni, mire van még szükséged. Sok online gyakorlatot is találsz, szókincsbővítésre, nyelvtani gyakorlásra, ezekhez és hogy hogyan gyakorolj még kapsz tippeket az oldalamon is.

 

Neked mi vált be? Csoport, magántanár, vagy sikerült egyedül? Melyik könyv számodra a nyerő?

Oszd meg velünk, segíts a többi Német Tanuló Társadnak!

 

 

Hogyan kezdj el németül tanulni?” bejegyzéshez 58 hozzászólás

 1. Szia,

  Az S. Goulding: 15 perc német, valamint a Pons könyvek is nagyon jók, azoknak akik kezdők. Nekem mindhárom könyv megvan pdf formátumban, nagyon hasznosak.
  Én csoportban szeretek tanulni, vagy magántanárral.
  Egyedül kicsit nehéznek tünik a német tanulása.

  Sok sikert kivánok mindenkinek!

 2. Szia,
  német vagyok és Németországban élek. Szívesen segítnék a némettanulásban, ha lenne kedved velem levelezni.
  (nemetde@yahoo.de)

 3. Pár könyvet én is megnéztem.
  Nyelvtani dolgok érthető magyarázásában eddig a Maklári Tamás – Lazán németül 1-4 és a Német nyelvtani ABC könyvek jeleskedtek. A Scheibl György – Német nyelv 222 pontban c. könyve már egy kicsit kínai, legalább is nekem. Hozzá kell tennem, totál kezdő vagyok, így azokat egy haladóbb szinten levő embernek merném ajánlani. Mondjuk a 444 pontos nyelvtani gyakorlatnak is szótárral vágtam bele.
  Egy ismerősöm ajánlotta még a Deutsch Express 1-2-t is.

  Kurzus könyvek: Sokan istenítik a Start könyvet, de vannak akik szerint nem jó. Kurzus könyveket nem próbáltam ki, így csak felületes információim vannak.

  Ez idáig a nyelvtant próbáltam megérteni (+ néhány szó memorizálása), mert úgy vagyok vele, hogy szeretem tudni, hogyan működik.

 4. Nagyon köszönöm,így bátrában állok a tanuláshoz.Pedig aduszolt anti nyelvérzékem van.Sajnos a hallás és a ki ejtés is nehezen megy.De meg tanulom.

 5. Több éve tanulok iskolába németet és ott a legjobbak között vagyok,ám a beszéd nem megy és nyelvvizsga szinten sem vagyok,de szeretnék.Mit ajánlotok?
  Előre is köszönöm a válaszotokat.

 6. Sok-sok gyakorlást, lehetőleg “élesben”! Egy hónap nyelvterületen vagy a Balaton mellett német fiatalok között tuti megoldaná a problémádat.
  Ha ez egyik sem megoldható, itthon is gyakorolhatsz. Olvasd el ezeket a bejegyzéseket 5+1 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz:7 + 1 tuti tipp a nyelvgyakorlásra3 és Ismerkedj, chatelj, levelezz németül a világgal!

  Légy bátor és használj k i minden alkalmat a beszéd gyakorlására! Hidd el, az első mondat a legnehezebb és aztán még kb. fél óra nehéz, utána szinte már megy magától a beszéd! 🙂
  Viel Erfolg!

 7. Köszönöm szépen 🙂
  Esetleg a nyelvtani hiányosságok pótlására,illetve gyakorlására is tudnál nekem valamit mondani? Esetleg egy könyvcímet?

 8. Nyelvtan gyakorlásához ajánlom Maklári Tamás nyelvtankönyveit. Rövid és jól érthető nyelvtani magyarázat után rengeteg gyakorlómondat, életszerű minidialógusok. (Megoldás sajnos nincs hozzá)
  Kipróbálhatod a Linktárban található tanfolyamot is (itt rögtön látod a helyes megoldást is).
  Szerintem azonban inkább hallgass, olvass sokat németül, nézz filmeket (az még szórakoztató is!) és így az iskolában tanult nyelvtan is letisztul majd. És az sem baj, ha nem mondasz mindent helyesen! A kommunikáció a fontos, a lényeg, hogy megértsenek! Gyakorolj bátran, nem számít, ha hibázol, meg fognak érteni!
  Ha pedig nyelvvizsgázni szeretnél, és a nyelvtannal kissé hadilábon állsz, válassz olyan nyelvvizsgát, ahol nincs nyelvtani teszt, pl. ECL (és semmiképp sem Origo). Keresd meg a Te személyiségednek legmegfelelőbb nyelvvizsgát!

 9. kezdő vagyok, keresek nagyon még két embert és egy tanárt!!!! ha több lenne a “diák” lámpalázam lenne, igy visont tanulásra sarkall az a még két ember. Nem vagyok fiatal, viszont nagyon szeretnék megtanulni beszélni! sürgős!!!

 10. Kedves Admin!
  Újrakezdő vagyok és sok okosat olvastam itt. De a legnagyobb problémám, hogy a beszédben azokat a mondatokat, melyben az ige a mondat végén van nehezen értem meg. Addig elfelejtem a többi mondatrészt. Írásban nincs gondom./csak a hiányos szókinccsel/. Van erre valami trükk? Még valami, örülnék ha példamondataidat magyarul is olvashatnám.

 11. Lieber Lajos,
  danke für deinen Kommentar!
  Azokat a mondatokat, melyekben az ige a mondat végén található, vagyis a “KATI” vagy “KATÁ” típusú mondatokat szóban néha tényleg nehéz megérteni . De van egy jó hírem számodra: szóban egyre ritkábban használják ezt a szórendet, pontosan azért, mert másoknak is gondot okoz a megértésük. A nyelv pedig hosszútávon mindig az egyszerűségre törekszik és az ilyen “úri huncutságok” idővel kikopnak a német nyelvből (is)! Figyeld csak meg akár a tv-ben is, sokszor egyszerűen egyenes szórendet használnak “KATI” helyett a pl. a “dass” vagy a “weil” kötőszavak után is! Szóval kitartás és türelem, el fog tűnni!:-)
  A példamondatokat ezentúl igyekezni fogok magyarul is megadni! (sőt, megpróbálom majd pótolni ezeket a hiányosságokat)
  Viel Erfolg beim Lernen! (vagyis: Sok sikert a tanuláshoz!)

 12. Köszönöm a válaszodat!Szeretem a nyelvtani részt, csupán tényleg keveset tanítottak nekem és szeretném pótolni a hiányosságokat 🙂

 13. Én már elküldtem a hozzászólásomat, nagyon megköszönném, ha valaki segítene nekem. Sok szót megtanultam, a ragozásukat is, de ha hallok német szöveget, nem értem.

 14. Ha a hallott szövegek megértésével van gondod, nézz dvd-t németül! Kezdetben felirattal (ha nagyon nem érted, akkor magyarral, de sokkal jobb lenne rögtön némettel), maj anélkül. Kölcsönözd ki a kedvenc filmjeidet és nézd meg őket akár többször is német hanggal. (A nem eredeti német, hanem a szinkronizált filmek szerintem könnyebben érthetők.)
  Minél többször próbálkozol a filmnézéssel, vagy a szövegek hallgatásával, annál több sikered lesz! Ha rendszeresen hallgatsz német szövegeket, nézel tévét, filmeket, hidd el, egyre többet fogsz megérteni, egyszerűen rááll majd a füled!

 15. Kedves GHenri!

  Most állnék rá a német nyelv tanulására, nagyon keresem a 15 perc német című könyvet! Az angol megvan, jónak tartom! Viszont nem lehet kapni a könyvet, még a kiadóban sem!
  Tudna nekem segíteni abban, hogy a PDF-s formátumot megkaphatnám Öntől? Természetesen nem várom ingyen!
  Köszönöm!!!!

 16. Tisztelt Moderátor!

  Írtam ide, ami nem jelent meg, mint hozzászólás! Nem szeretném újra ugyanazt leírni! Vétettem a szabályok ellen a hozzászólásommal? Teljesen komolyan kérdezem ezt, mert a kommentem tartalmát most is fenntartom, de, ha megválaszolja ezt, akkor korrigálom úgy, hogy ne ütközzön moderálási szabályokba! Köszönöm

 17. Sziasztok!
  Én még csak most kezdtem el a német tanulást 3 hete, és nagyon tetszik a nyelv. Én autodidakta tanulom, és szeretnék tanácsot kérni, ismer e valaki olyan személyt, aki segítene nekem abban, hogy német nyelven levelezhessek. Eleinte persze szótárral 😀
  Előre is köszönöm!

 18. Sziasztok!

  Kb 20 éve tanultam németet, igazáből sosem használtam a nyelvet, de akkoriban egész jól megértettem, Most fel szeretném eleveníteni az erősen megkopott nyelvtudást. A kérdésem az lenne, melyek azok a nyelkonyvek, amellyel érdemes újrakezdenem, és alkalmas önálló tanulásra?

  Köszönettel: Zsolt

 19. Szia Anita!

  Én szívesen leveleznék veled 🙂 Bár már nem vagyok kezdő,de haladó sem és rám férne egy kis gyakorlás!

  Ha van kedved írj!

 20. sziasztok.en is szeretnek tanulni nemetet itt.ki lesz olyan aki bevalal egy kezdot?hamarosan nemetorszagbamegyek es szeretnem a nyelvet addig tanulni

 21. Németül szeretnék tanulni, eljutni egy erős középfokig.
  Hirleveles tanulásra van lehetőség? Nagyon sok házi feladattal :). Előre is köszönöm szépen.

 22. Az ötlet nagyon jó!
  Sajnos ezen az oldalon erre jelenleg még nincs mód.
  Viszont ajánlok gyakorló oldalakat önálló tanuláshoz 🙂

 23. GHenri!
  Mit kellene tennünk, itt a többi “sorstársaimra” is gondolnék? – hogy megoszd velünk a pdf-es formátumodat?!Nem kapható a könyv, sajnos!
  Admin!
  A legjobb segítőm ez az oldal eddig, pedig sokfelé barangoltam már én is! Szeretnék németül megtanulni, szuperkezdő vagyok, nagyon nehezen és lassan haladok, pedig magántanárhoz járok! A kiejtésem katasztrófa, nem értem meg a beszédet senki emberfiától!!??:)

 24. Szeretnék tanulni németül,legalább,annyit hogy ki tudjak menni dolgozni,valahova német nyelvterületre!Sürgős lenne ,Tudna valaki segiteni,nekem?,Egy fiát egyedül nevelő,46 éves Apa,Budapestről!!!!
  Köszönöm,sziasztok!06706713257 ha érdekelne valakit,és tudna segiteni!!!
  Sziasztok István

 25. Emese!
  A kiejtéseden sok gyakorlással tudsz segíteni. Hallgass sok-sok német szöveget, zenét, nézz tv-t, gyakorolj az interneten (ajánlom pl. a Jojo sucht das Glück c. telenovellát, amiről már korábban itt írtam). Vissza is ellenőrizheted magad. Vedd fel pl. a telefonoddal a beszédedet és hallgasd vissza a kiejtésedet. Így jobban fogod hallani az esetleges hibákat.
  Sok sikert és kitartást!

 26. Stefan. Én tavasszal a cégemmel mennék ki svájcba és ha bejön kint maradhatok de egy kukkot nem tudok németül.
  Te hogy tanultál meg magyarul?:)

 27. Sziasztok !
  Én kint dolgoztam Ausztriában 3 hónapot. Magyar kollegák között így nehéz volt németül tanulni. Most hazajöttem és beiratkoztam 2 nyelvtanfolyamra is. Az interneten barangolva nagyon sok segítség van a nyelvtanuláshoz . Így találtam erre az odalra Én is. Gratulálok a készítőjének. Viszont kitartó tanulás és gyakorlás nélkül nem fogjuk elsajátítani a német nyelvet.

 28. Köszönöm a gratulációt és azt is, hogy leírtad a német tanulással kapcsolatos tapasztalataidat!
  Sajnos sokan gondolják, hogy kimennek Ausztriába vagy Németországba és ott majd könnyedén megtanulják a nyelvet.
  Kitartó munka és gyakorlás nélkül, ahogy Te is írod, nem fog sikerülni megtanulni németül (vagy csak nagyon keveseknek).
  Szóval jó tanulást mindenkinek!
  und Viel Spaß! (szórakozva jobban megy! :-))

 29. Sziasztok!

  Én is azoknak a táborát erősítem akik felszínre szeretnék hozni a korábban megszerzett német tudásukat! Most jelenleg babázom, de a megmaradó szabadidőmet szeretném hasznosan eltölteni. Ha véget ér a babázás akkor újból vissza kell menni dolgozni ahol egyre magasabb szinten várják el a minőségi munka mellett a jó nyelvtudást.Ebből kifolyólag is, ha valaki szeretne velem levelezni németül , és van elég türelme is kitartása a visszarázódásomhoz azt kérem hogy jelezze! Előre is köszönöm! További szép napot!

 30. Sziasztok.
  A nemetnyelv tanuläsa szerintem sem egyszerü.
  En 4 eve dolgozok Ausztriäban nyelvismeret nelkül kezdtem ,de a mai napig nehezseget okoz a megertese es a beszed.Persze ma mär tudom hogy nem csak az en hibäm hisz aki dolgozott mär kinnt az tudja ahäny falu annyi dialektus,es ha egy even belül 3 tartomänyon belül is dlgozol igen csak käoszt okoz a fejedben.De megtanulhato.
  Kitartäs mindenkinek hozzä sziasztok

 31. sziasztok én is kiszeretnék jutni dolgozni betegápolóként nagyon keveset tudok németül, és szeretnék még többet tanulni.csak nem tudom hogyan.

 32. Sziasztok! Én 12 éve tanulok németül, általánosban nagyon jól ment de a középsuli és most az ókj nagyon elhanyagoltan tanított. Nem tudok már semmit, felejtek, napról napra. És még nincs nyelvvizsgám, csak egy a2-es goehte-s. Célom a középfok de el vagyok keseredve… 🙁

 33. SZiasztok!

  Én teljesen a nulláról kezdeném el tanulni a németet és szeretnék eljutni a B2 szintig, amivel lehetőleg a társalgás is menjen. Szerintetek 1-2 év alatt elérhető munkavégzés mellett, intenzíven ahogy tudom. Célom orvosi munkavállalás Németországban.
  Ki milyen technikát ajánlana és tudtok esetleg ajánlani nyelvtanárt kezdőknek?

 34. Sziasztok! Én úgy hallottam, hogy a magyar szerzőktől származó könyvek nem a legjobbak, mert számos olyan kifejezést stb. tartalmaznak, amit nem is használnak kint. Mi most a Schritte international című könyvből tanulunk (totál kezdő), aminek német a szerzője, könyv, munkafüzet egyben van, és sok benne a gyakorlás, ami észrevétlenül taníttatja a nyelvet. 🙂

 35. Sziasztok. én most jöttem ki Svàjcba és nekem is a beszéddel van gondom. Svàjci német nyelvet tanito könyvröl tud-e valaki? Vagy valaki van, aki itt él, tudnànk e 2 nyelven kommunikàlni? üdw

 36. Sziasztok németűl kezdek újra tanulni.Kb 20 éve tanultam most újra szeretném feleleveníteni.Keresek egy levelezőtársat lehetőleg lány, akivel levelezhetek néha németűl.

 37. Sziasztok most a napokba kezdtem el tanulni a Nemetet.Celom egy tarsalgasi szint vagy akar tobb is.Aki esetleg mar jol tud,vagy szinten most kezdte el nyugodtan felvehet skype ra : matt91.12.7 21/F

 38. Sziasztok!

  Én 2 hét múlva megyek ki Németországba. Semmit sem tudok németül (sajnos sosem állt közel hozzám ez a nyelv), kicsit félek is, hogy kezdjem el a tanulást.
  Nekem elsőre a kommunikáció a legfontosabb. A Libriben néztem van vagy 89 db könyv, nem tudom melyiket lenne érdemes megvennem. Tud valaki segíteni?
  A kiejtést honnan érdemes úgy tanulni, hogy semmit sem tudok (tv ehhez is a legjobb, még akkor is ha nem értem?)

  Köszönöm

  Timi

 39. Kedves Timi!
  Nem tudom miert mész Németországba, de ha nem tudsz semmit és távol áll tőled a nyelv nagyon nehéz lesz. Sok sikert!

 40. Sziasztok!

  Én jelenleg (immár 7.hónapja) német ügyfélszolgálaton dolgozom, 15 év kihagyás után kényszerültem rá, hogy elővegyem és szinte az elejétől elkezdjem. Volt egy nehéz évem, de muszáj volt, mert nem kaptam melót, hiába nagyon jó az angolom… 😛

  Tehát, amit csináltam. Kényszerítettem magam filmek megnézésére, még ha egy kukkot sem értettem! Olvastam, még ha meg is őrültem tőle…nem szótáraztam, inkább minél egyszerűbb szövegeket választottam.

  angol-német mondatok történetek (hanganyag is!) facebook-on, Like-oljátok  és már lehet is olvasgatni! Nagyon jó!!! Kezdőknek is!!!!
  Learn-German-Easily

  katera oldalán fel lehet iratkozni és már kapod is a német-magyar mondatokat, meg is lehet őket hallgatni!
  http://katedra.hu/szokincsfejleszto

  ez egy vicces sorozat, direkt német tanuláshoz:
  http://www.youtube.com/results?search_query=extra%40+auf+deutsch&oq=ex&gs_l=youtube.1.1.35i39l2j0l5j0i3j0l2.2354.10685.0.13775.15.10.4.0.0.0.235.1582.2j2j5.9.0…0.0…1ac.1.epi_6QXvfxg

  ha valaki tud angolul, de ha nem akkor is nagyon jó, mert van német felirat is!!!!
  http://www.youtube.com/results?search_query=easy+german&oq=easy+german&gs_l=youtube.3..0l10.11820.14426.0.16285.11.8.0.3.3.1.207.1209.1j6j1.8.0…0.0…1ac.1.11.youtube.U7IBvByRHJk

  youtube-on sok mindent lehet találni…
  ha vki jobban beszél, akkor vannak filmek, sorozatok… ott nincs felirat, egy időbe tellik míg megszokja az ember és kezdi meghallani, a szavakat, aztán míg összeáll… 

  német gyakorlás, regisztrálj, csak rá kell szánni az időt, a jó benne, hogy az oldalukon megtalálod a megoldást is! nem maradsz kétségek között :S 
  http://www.ringnyelvstudio.hu/ingyenes-online-nyelvtanulas.html

  és még pár jó oldal, amit megosztanék….
  http://www.nemet-alapszokincs.info/
  http://de.uw.hu/
  http://atschool.eduweb.co.uk/rgshiwyc/school/curric/HotPotatoes/
  http://www.deutsch-perfekt.com/

  Mindenkinek kitartást!!!
  Era

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.