Hallgass!

Neked is gondot okoz a hallásértés a nyelvvizsga feladatok közül? Talán ettől tartasz a legjobban? Nem megy, pedig a szókincseddel semmi probléma?

Ez a készség is fejleszthető! Mégpedig könnyedén!

Miért nem megy?

Először érdemes tisztáznod, hogy miért nem érted a hallott szövegeket. Ennek több oka is lehet:

 • a szöveg szókincse túl nehéz számodra
 • túl gyorsan beszélnek és nem bírod követni
 • a dialektusokkal nem boldogulsz
 • nem tudod hogyan célszerű ezeket a feladatokat megoldani a nyelvvizsgán
 • nem tudsz eléggé koncentrálni a szövegre

és ez még biztosan nem az összes ok, amiért sokan, köztük talán Te is tartasz ettől a feladattól.

 

De nézzük, mi a megoldás! Mit tehetsz, hogy ezt az akadályt is könnyedén vedd a nyelvvizsgán!

Ugye azt nem kell elmagyaráznom, hogy a Hörverstehen miért olyan fontos? Személy szerint örülök neki, hogy az érettségin is mérik ezt a készséget! Szerintem a használható nyelvtudáshoz ez az egyik legfontosabb alappillér. Fontos, hogy megértsd amit a beszélgetőpartnered mond, a hangosbemondót az áruházban, a vasútállomáson, a buszpályaudvaron vagy akár repülőtéren, nehogy lemaradj valamiről (akár a nyaralásodról!) vagy az időjárás-jelentést. Szóval lényeg a lényeg, a hallásértés vagyis Hörverstehen igenis egy fontos és nem csak a nyelvvizsgán és az érettségin, hanem az ÉLETben (is)!

Hogyan fejlesztheted?

Sok-sok hallgatással! 🙂

És persze ha van alkalmad németül beszélgetni, mindenképp használd ki ezt a lehetőséget, hisz ilyenkor  a visszakérdezés, a mimika, és a többi metakommunikációs jel is segíti a megértést.

 

Mit hallgass?

Ajánlottam már korábban híreket németül kifejezetten nyelvtanulóknak, ahol lassan olvassák fel az aktuális híreket. Ez remek lehetőség a gyakorláshoz.

A tévénézés is fejleszti a hallásártást, akár kezdők is megpróbálhatják! (Korbban már ajánlottam egy nyelvtanulóknak készült telenovellát, ami kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos lehet.) A tévénézést tudástól függetlenül megpróbálhatod németül, hisz a képek, a kíváncsiságod, a háttérismereteid mind-mind a segítségedre lesznek a megértésben és nem mellesleg szórakozol is! Olyan műsort válassz, ami érdekel, így a pozitív érzelmek szintén motiválnak!

radiohallgatással tanulj németülTovábbi lehetőségként hallgathatsz rádiót is németül! Itt több mint 30 német nyelvű rádiócsatorna közül választhatsz! Az állomások neve előtt találsz egy betűjelzést, hogy német, osztrák vagy svájci dialektusra számíthatsz-e. Hallgathatsz rádiót akár internetezés vagy házimunka közben. Nem feltétlenül politikai vitaműsorok hallgatására szeretnélek rávenni, az is elég, ha szól a zene és közben elhangzik néhány német mondat. Nem muszáj mindig nagyon célirányosan németül tanulnod ahhoz, hogy a tudásod fejlődjön!

A rádióhallgatással ráhangolódsz a németre, a füled egyre több információt fog kiszűrni a hallottakból és egy-egy elcsípett szó, kifejezés, nyelvi fordulat biztosan bővíteni fogja majd a szókincsed. Eleinte lehet, hogy csak a passzív szókincsedet, de idővel ezek átvándorolnak az aktív szókincsedbe és azt fogod majd észrevenni, hogy olyan kifejezéseket használsz, amiket esetleg sosem láttál még leírva, tehát valószínűleg hallás után tanultad őket.:-)

A kiejtésed is javulni fog, hisz folyamatosan hallod a nyelvet és nem csak leírva látod a német szavakat és kifejezéseket a nyelvkönyvedben.

Természetesen a hallásértési feladatok is egyre jobban fognak majd menni!

Nem lesz gond, ha nem a nyelvkönyved megszokott beszélőid hallod, hisz megszoktad, hogy mindig másokat hallasz, akár más és más dialektusban beszélni.

Nem fogsz megijedni, ha nem értettél minden egyes szót, hisz már hozzászoktál, hogy globálisan értsd a szöveget Ahhoz is hozzászoksz, hogy  bizonyos információkat szűrj ki, mint egyes nyelvvizsga feladatokban.

A rádióhallgatás erre mind felkészít! Mégpedig szórakozva! Közben értesülsz aktualitásokról, hírekről, időjárásról, hallgathatsz jó zenéket, és hidd el még a reklámokból is tanulhatsz!:-)

Tanulj hát könnyedén! Ne (csak) a nyelvvizsgára vagy az érettségire, hanem az ÉLETre!

Viel Spaß!

 

Neked mi okoz problémát a hallásértésnél?

Hallgass!” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Szia! És ott vannak még a hangoskönyvek is, én ezeket szeretem hallgatni. Androidos telefonokra van egy nagyon jó ingyenes alkalmazás az Audio Speed Changer, amivel a letöltött hangoskönyvet bármilyen sebességre le tudom lassítani.

 2. Kedves Erika!
  A Szórakozva németül képregényekkel németül c. bejegyzésben több online olvasható képregényt is ajánlottam. A Google segítségével még rengeteget találhatsz ezeken kívül, keress rá a “Cartoons” szóra. Ha papíron is szeretnél, hogy akárhová magaddal vidd, nézz körül nagyobb újságárusnál vagy esetleg az amazon.de oldalon, ahol online rendelhetsz. Keresgélhetsz esetleg bolhapiacon vagy second hand üzletekben, néha ilyen helyeken is felbukkan néhány érdekesség 🙂 Remélem találsz kedvedre való német nyelvű képregényt! Viel Spaß!

 3. Sziasztok!

  Tegnapi nap folyamán tettem szert egy csodálatos könyvre. A címe Lomb Kato – Így tanulok nyelveket. Leírja a könyvben, hogyan lehet hatásosan nyelveket tanulni. (Kb a 30. oldaltól lesz érdekes). Nagyon sok jó ötletet ad benne. Szerintem érdemes elolvasni. Leírja, hogyan tudjuk úgy megtanulni a német nyelvet, hogy a lelkesedésünk megmaradjon a tanulás folyamata során. Innen le tudjátok tölteni:
  http://pualetoltes.com/wp-content/uploads/2011/10/Lomb-Kato-Igy-tanulok-nyelveket-PuaLetoltes.com_.pdf

  Illetve még egy jó oldal, ahol sok könyvnek a letölthető linkje van megadva. Angol, német, spanyol nyelvű könyvek, munkafüzetek, hanganyagok stb
  Az oldal címe: http://canadahun.com/forum/archive/index.php/f-123.html

  De ez az oldal a legjobb!!! Hálás vagyok ezért az oldalért 🙂 Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.